Rijeka: Pjevani dio svete. mise koju će u Rijeci predvoditi Papa na staroslavenskom

Predsjednik Organizacijskog odbora za pripremu pohoda pape Ivana Pavla II. Rijeci, mr. Emil Svažić, izvijestio je danas da se pripreme posjeta odvijaju prema planu te da će pjevani dio svete mise, koju će Papa služiti 8. lipnja u Rijeci, biti na staroslavenskom jeziku .

Govoreći o liturgijskoj pripremi Papina posjeta Svažić je na konferenciji za novinare kazao da će sveta misa odražavati posebnosti Riječke metropolije, a "tome će pridonijeti dio mise na staroslevenskom jeziku".

Dodao je da je vatikanskoj komisiji predloženo pjevanje tzv. Krmpotićeve mise koja je skladana u Senju, gdje se srednjovjekovna liturgija odvijala na staroslavenskom jeziku.

Ostale pjesme bit će narodnog karaktera, a predvodit će ih crkveni zborovi iz Rijeke, Senja i Mrkoplja.

Nakon što iz Vatikana prispije odobrenje predložene liturgije bit će tiskan vodič za praćenje euharistije s dodatnim podatcima.

Posebna pozornost uoči dolaska Svetog Oca posvećuje se pastoralnom i liturgijskom dijelu pripreme.

Pastoralna ili duhovna priprema odvija se u župama prisjećanjem na prošle Papine poruke u molitvama i razgovorima, kako bi njegov posjet bio plodonosniji, naglasio je Svažić.

Govoreći o tehničko-prometnoj pripravi Papina posjeta fra Serafin Sabol je kazao da je gotovo posve sigurno da će središnje mjesto papina posjeta Rijeci biti na Delti, u središtu grada kod Riječine.

Za praćenje posjeta akreditaciju je do sada zatražilo oko 100 inozemnih novinara, a press centar bit će smješten u zgradi Transadrie u ulici Riva Boduli.

Na novinarsko pitanje hoće li papa Ivan Pavao II. posjetiti riječku prvostolnicu-katedralu Sv. Vida, fra Sabol je rekao da zbog njegova zdravstvenog stanja to nije predviđeno, ali da će "katedralu na Delti simbolično predstavljati okupljeni vjernici".

Papa će u Hrvatskoj na poziv Hrvatske biskupske konferencije (HBK) boraviti od 5. do 9. lipnja.

Iz Rijeke će tijekom pet dana polaziti u posjet Zadru, Osijeku, Đakovu i Dubrovniku. Svetište Majke Božje na Trsatu Papa će se posjetiti kao hodočasnik i ondje se susresti s franjevcima - čuvarima Svetišta.

Na konferenciji za novinstvo dr. Jerko Valković prenio je Papinu korizmenu poruku koja glasi - "Bolje je davati nego primati", a msgr. Dinko Popović korizmenu poruku riječkog nadbiskupa msgr. Ivana Devčića -"Bog nam šalje svoga glasnika po imenu Ivan Pavao II".

Pročitajte više