Rijeka: premijerno izvedeni "krvavi svatovi"

Premijernom izvedbom predstave "Krvavi svatovi" večeras je u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivana pl. Zajca" otvorena kazališna sezona.

Predstava "Krvavi svatovi", po tekstu F. G. Lorce, u potpunosti je autorsko djelo Damira Zlatara Freya. Riječ je o koreodrami, žanru koji je razvio Frey, u kojem glumci glume bez riječi, a zbivanja u predstavi dočaravaju kretnjama.

Damir Zlatar Frey je redatelj, dramaturg, koreograf, scenograf i kostimograf predstave. Pomoćnik redatelja je Mladen Vasary, a glazba je djelo Hrvoja Crnića Boxera.

U ulogama su, između ostalih, nastupili Edita Karađole, Leonora Surian, Alen Liverić, Luka Peroš i Sabina Salomon. Uz članove ansambla Hrvatske drame riječkog HNK, nastupili su članovi Baleta te kuće.

Damir Zlatar Frey je postavio više od 70 koreografija, samostalnih i u dramskim predstavama, u Sloveniji i na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Godine 1986. utemeljio je vlastito kazalište "Koreodrama" u kojem je razvijao taj specifični žanr. Posljednjih godina ostvario je značajne autorske projekte u Trstu i Sarajevu, a u Zagrebu je postavio na scenu "Sluškinje" J. Geneta, "Božanska glad" po S. Drakulić i samostalni autorski projekt "Tirza ili slast na ustima šumskog demona".

Od 2000. godine je osnivač i umjetnički voditelj Međunarodnog festivala komornog kazališta "Zlatni lav" u Umagu.

(Hina) xdsil ymć

Pročitajte više