Rijeka: Prosvjed sindikata pošte

DVADESETAK predstavnika Republičkog sindikata radnika Hrvatske pošte i telekomunikacija (RSRHPT) prosvjedovalo je danas ispred riječkog poštanskog ureda zbog sve učestalijih pljački poštanskih ureda, a rad je, po procjenama sinidikata, od 11,30 do 12,00 sati obustavljen u oko 60 posto poštanskih ureda na području Like, Istre i Primorja.

Po riječima područnog povjerenika RSRHPT-a Darka Jambreka, neposredan je povod prosvjeda ponovna pljačka riječkog poštanskog ureda u Srdočima.

Radnici u poštanskim uredima svakodnevno su izloženi pljačkama, rade s osjećajem straha i nesigurnosti, rekao je predsjednik RSRHPT-a Jadranko Vehar na konferenciji za novinare ispred poštanskog ureda u Rijeci.

Istaknuo je da je uzrok tomu nekorektna i neprofesionalna zaštita radnika i imovine poduzeća od strane Uprave.

Stoga sindikat traži da se što skorije poboljšaju uvjeti rada u svim poštanskim uredima u Hrvatskoj, ugrade prozorske rešetke i neprobojna stakla te da se riječki poštanski uredi Vežica, Belveder i Srdoči zatvore dok se ne osigura dodatna oprema za zaštitu djelatnika.

Nakon prosvjeda u sindikatu su procijenili da je obustava rada provedena u oko 60 posto od ukupno 140 poštanskih ureda u Lici, Primorju i Istri. Uprava Područnog ureda zabranila je obustavu rada, pa su vrata svih poštanskih ureda ipak bila otvorena, a djelatnici na svojim radnim mjestima, kazao je Vehar dodavši da su građani, ne ulazeći, primjerice, u glavnu zgradu riječke pošte, iskazali solidarnost s djelatnicima.

Ako u roku od dva tjedna zahtjevi ne budu ispunjeni, sindikat će organizirati prosvjede ispred Ministarstva pomorstva, prometa i veza, a zatim i Vlade, rekao je Vehar.

Pročitajte više