Rim: U povodu Stepinčeva misu predvodio kardinal Crescenzio Sepe

KARDINAL Stepinac zavrijedio je grimiz koji mu je Papa htio dodijeliti kao znak svojega poštovanja i svoje ljubavi, a nadasve Crkvi, na osobit način, vašem hrvatskom narodu, rekao je u propovijedi na sinoćnoj svečanoj misi u povodu Stepinčeva u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Crescenzio Sepe, javila je danas Ika.

´Gledajte toga svjedoka vjere! To je svjetlost koja rasvjetljuje i danas, nakon četrdeset i tri godine. To je svjedok koji potiče, koji daje snagu, da bismo i mi, poput njega, mogli ostati vjerni Kristu i Crkvi´, rekao je kardinal Sepe, dodavši kako je blaženi kardinal Stepinc bio uzorom vjernosti, svjedočanstva, odanosti i vjernosti Kristu i njegovoj Majci.

Po njegovim riječima, pobožnost Mariji, Djevici i Majci, štitila ga je i pomagala mu u teškim iskušenjima da izdrži u svemu. I upravo ga se zbog toga napadalo optužbama i prijetnjama i činilo sve da se slomi tu njegovu vjernost - vjernost Crkvi, a osobito vjernost Petrovu nasljedniku, rekao je Sepe.

Podsjetivši na riječi blaženog Stepinca: ´Ako mi vi ne date za pravo, dat će mi za pravo povijest´, kardinal Sepe je ustvrdio: ´Dobro je prorekao jer danas, nakon četrdeset i tri godine, povijest mu je, ne samo dala za pravo, nego mu dodijelila počasno mjesto. To je ljudska povijest jer su i sami njegovi krvnici bili primorani priznati da je proces bio farsa, da je trebao biti sredstvo mučenja, sredstvo gonjenja. Dala mu je za pravo i povijest Crkve, koja ga je postavila na svijećnjak, te ga predstavlja današnjim kršćanima kao primjer vjernosti i ljubavi prema Kristu i Crkvi. Nadasve, daje mu za pravo povijest koja je u Bogu, jer Bog ga je primio među svoje svete i podario mu vječno blaženstvo´.

Zahvalivši kardinalu Sepeu na predvođenju misnog slavlja, msgr. Jure Bogdan, rektor Papinskoga hrvatskog zavoda svetoga Jeronima, govorio je o stoljetnim vezama Kongregacije za evangelizaciju naroda i svetojeronimskih ustanova te hrvatskog naroda, koje se danas posebno očituju kod Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Bogdan je istaknuo kako blaženi mučenik Alojzije Stepinac dolazi iz mučeničke Crkve koja je u dvadesetom stoljeću dala mnoge svece i mučenike, poput Miroslava Bulešića, Drinskih mučenica, fra Rafe Kalinića i drugih.

Na misi je pjevao mješoviti studentski zbor, a svečanom slavlju bili su nazočni veleposlanici RH pri Svetoj Stolici Franjo Zenko i BiH Ivica Mišić, te veleposlanici RH u Italiji Drago Kraljević i BiH Lukša Šoljan.

Pročitajte više