Roditelji preminule žene s plakata u Irskoj: Nazovite zakon o pobačaju po našoj kćeri

Foto: Getty Images

IRCI su na referendumu proteklog vikenda i službeno legalizirali pobačaj. Za promjenu rigidnog zakona glasovalo je 66,4 posto birača, a protiv 33,6 posto.

Odaziv na referendum bio je 64,51 posto, što je najveća izlaznost na referendumu u Irskoj. Povijesni referendum izazvao je snažne osjećaje zagovornika i protivnika ublažavanja zakona i podijelio Irsku.

Irski zakon o pobačaju bio je najstroži u Europi i nije poznavao iznimke čak ni u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

>> Tko je žena s plakata u Irskoj? Njena tragična priča pokrenula je borbu za pravo na pobačaj

Simbol referenduma bila je Savita Halappanavar, Indijka koja je prije gotovo šest godina umrla od sepse nakon što joj nije bilo dozvoljeno pobaciti zbog puknuća fetalnih membrana.

Savita je u 17. tjednu trudnoće sa suprugom Praveenom došla u bolnicu u Galwayu. Kako je srce djeteta kucalo, liječnici nisu željeli obaviti pobačaj i njihovo je nereagiranje nakon primitka u bolnicu dovelo do Savitine smrti. Imala je 31 godinu. Ta tragedija ubrzala je proces raspisivanja povijesnog referenduma.

"Katolička zemlja u kojoj se ne može pomoći drugima"

"Savita je pred sobom imala dug život koji je nemilosrdno prekinut. Savita je voljela Irce. Mnogo ljudi tamo kaže da je njena smrt povrijedila cijelo irsko društvo", rekao je Savitin otac Andaneppa S Yalgi u videoporuci koju je sa suprugom Mahadevi snimio kao dio kampanje za referendum, koji slave kao pobjedu u čast svoje tragično preminule kćeri.

Prije samog referenduma, otac je najavio svoju želju - "ako zakon o pobačaju prođe, željeli bismo da ga nazovu po Saviti".

>> Irska je pobjegla iz ralja Katoličke crkve. Što čeka Hrvatsku?

Saviti je prošlog tjedna posvećen mural u Dublinu kod kojeg su se okupljale pristalice prava na pobačaj i ostavljale svoje poruke podrške. Jedna od njih je glasila: "Oprosti nam što kasnimo, ali sad smo ovdje. Nismo te zaboravili."

Među prvima koji se zalagao za referendum i prosvjedovao u Savitino ime bio je Mark O'Halloran, glumac i scenarist.

"Ova tragedija promijenila je mišljenje našim ljudima. Bilo nas je sram kad smo čuli da su Savitinom suprugu rekli da je Irska katolička zemlja i da im se ne može pomoći", rekao je O'Halloran.

U Irskoj bi do kraja godine u zakon trebalo biti uvršteno dopuštanje relativno neograničenih pobačaja do 12. tjedna trudnoće.

Nakon 12. tjedna, pobačaj će biti moguć sve do 24. tjedna ako dvojica liječnika potvrde da je ženin život ugrožen ili da postoji velik rizik za njezino zdravlje.

Pročitajte više