Rojs optužen da je oštetio državu za više od 5,5 milijuna kuna

ZAGREBAČKO državno odvjetništvo optužilo je danas saborskog zastupnika Ljubu Ćesića Rojsa da je kao pomoćnik ministra obrane tri kaznena djela kojima je oštetio državu za više od 5 i pol milijuna kuna.

Uz Rojsa, tužiteljstvo je podiglo optužnicu i protiv Stjepana Spajića kojega tereti da je kao direktor zagrebačkog nogometnog kluba ´Hrvatski dragovoljac´ poticao Rojsa na kaznena dijela.

Rojsa se tereti da je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta, kave i druge potrošne robe 66. cestovnoj pukovniji koja nije bila u sastavu hrvatskih Oružanih snaga, a ni Ministarstva obrane (MORH). Tužiteljstvo, naime, tvrdi da je Rojs u vrijeme priprema za dolazak Pape na splitski Žnjan 1998. neovlašteno 66. pukovniji nabavio robu u vrijednosti oko 2,3 milijuna kuna.

Optužen je i da je odobravao korištenje ugostiteljskih usluga u restoranima i hotelima u vlasništvu MORH-a bez naknade, a ne teret tog ministarstva za više nogometnih klubova koji su gostovali u Zagrebu. Navodno je za to potrošio oko 200 tisuća kuna.

Prema posljednjoj točki optužnice tereti ga se da je neovlašteno otpisao dugovanje ´Hrvatskog dragovoljca´ prema MORH-u od oko 3 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tvrdi da ga je na otpis duga potaknuo direktor tog nogometnog kluba Stjepan Spajić koji je time počinio kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja poticanjem na zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

U optužnici podnesenoj zagrebačkom Županijskom sudu Rojsa se tereti da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zloporabom položaja i ovlasti i dva kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja zloporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Da bi kazneni postupak protiv saborskog zastupnika Ljube Ćesića Rojsa bio moguć, Hrvatski mu je sabor skinuo imunitet 17. svibnja prošle godine.

Pročitajte više