Rošin rekao da je "pretjerao u metafori", nakon što je izjavio da je Vir "selo gubavaca"

IAKO se predsjednik Državnog savjeta za prostorno uređenje Jerko Rošin nespretno izrazio nazvavši Vir "selom gubavaca", to nam ne smije zastrti pogled na činjenicu da žurno moramo rješavati problem apartmanizacije i betonizacije jadranske obale, izjavio je danas u Saboru hrvatski premijer Ivo Sanader.

Odgovarajući na pitanje SDP-ove zastupnice Ingrid Antičević-Marinović što Vlada kani učiniti nakon Rošinove izjave da je "Vir selo gubavaca, u kojem se problem bespravne gradnje može sanirati jedino bombom", Sanader je izvijestio kako je i osobno od Rošina zatražio pojašnjenje.

"Kazao mi je da se zaletio i pretjerao u metafori", rekao je Sanader, ocjenjujući da "jedna nespretna činjenica ne bi smjela skrenuti pogled s velikog problema bespravne gradnje". Naglasio je da je radom Savjeta vrlo zadovoljan.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić najavila je da će Vlada na iduću saborsku sjednicu uputiti izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu, kojima želi suzbiti bespravnu gradnju.

Kao jedno od rješenja navela je onemogućavanje priključenja bespravno sagrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu, što je do sada, kaže, poticalo bespravnu gradnju.

Dodala je i da bi se povećale kazne za one koji traže priključenje na bespravno sagrađenu objekt, ali i za komunalne tvrtke koje priključuju.

Novina bi bila i da se prva rata komunalnog doprinosa morala platiti prije nego što se dobije građevinska dozvola, kako bi se izbjegla mogućnost da se po dobivanju dozvole ne plaćaju doprinosi.

Ministrica je najavila i da bi do kraja godine Vlada trebala predložiti nove zakone o komunalnom gospodarstvu, o gradnji, o prostornom uređenju i građevinskom zemljištu, sve u cilju suzbijanja bespravne gradnje.

Pročitajte više