RUANDA: KAGAME SLUŽBENI POBJEDNIK S 95,05 POSTO GLASOVA

Dosadašnjeg predsjednika Ruande Paula Kagamea proglasilo je u utorak Nacionalno izborno povjerenstvo službenim pobjednikom predsjedničkih izbora održanih u ponedjeljak, s 95,05 posto osvojenih glasova.

Bivši premijer Faustin Twagiramungu, nezavisni oporbeni kandidat, dobio je 3,62 posto glasova, a bivši ministar Jean-Nepomuscene Niyinzira, također nezavisni kandidat 1,33 posto glasova, dodao je predsjednik Povjerenstva Chrysologue Karangwa na konferenciji za novinare u Kigaliju.

Postotak sudjelovanja u izborima iznosio je 96,55 posto, dodao je Karangwa.

Vrhovni sud treba za pet dana proglasiti definitivne službene rezultate, rekao je predsjednik Povjerenstva.

Riječ je o prvim predsjedničkim izborima nakon genocida 1994.

Kagame, bivši čelnik pobune Tutsija, postigao je najbolje rezultate u pokrajinama Gisenyi i Ruhengeri s više od 99 posto glasova, prema Povjerenstvu.

Te dvije pokrajine su područje od kuda potiču ekstremistički Hutu koji su počinili masakr nad milijun Tutsija i umjerenih Hutua između travnja i srpnja 1994.

Genocid je počeo nakon smrti generala Juvenala Habyarimana, Hutua, koji je bio na vlasti nakon državnog udara 1973. i koji je ubijen 6. travnja pri eksploziji njegovog zrakoplova u Kigaliju.

Kagame, koji je bio na čelu pobunjeničke vojske koja je okončala genocid, podupirao je, prema riječima svojih pristaša, pomirbu između zajednica Tutsija i Hutua. Predsjednikom je postao 2000. godine.

Pročitajte više