Ruanda: Velika većina stanovnika odobrila prijedlog novog ustava

PRVI rezultati referenduma održanog u Ruandi pokazuju da su stanovnici te zemlje velikom većinom odobrili prijedlog novoga ustava, izvijestilo je u utorak Izborno povjerenstvo.

Glasnogovornik Nacionalnog izbornog povjerenstva novinarima je u glavnome gradu Kigaliju kazao kako prvi rezultati pokazuju da je za novi ustav glasovalo čak 97 posto od ruandskih četiri milijuna birača.

Takav bi rezultat mogao utrti put demokratskim izborima koji bi se u zemlji mogli održati kasnije tijekom godine, prvim takvim izborima od 1994. kada su ekstremisti i pripadnici vladajućeg plemena Hutu ubili gotovo milijun stanovnika, uglavnom pripadnika plemena Tutsi.

Promatrači ocjenjuju da bi se predsjednički i parlamentarni izbori u zemlji mogli održati najranije u studenome.

Prema novom ustavu, konstituirao bi se dvodomni parlament, a ustav bi sadržavao i odredbe koje jamče sudjelovanje žena u političkom životu s minimum 30 posto mjesta u parlamentu rezerviranih za žene.

Strani i domaći promatrači - uključujući timove koje su poslali EU i SAD - nadgledali su tijek glasovanja u Ruandi, a vlade SAD-a, Njemačke i Kanade bile su među onima koje su pružile logističku i financijsku potporu održavanju referenduma.

Pročitajte više