Ruandski predsjednik optužuje Francuze za izravno sudjelovanje u genocidu

RUANDSKI predsjednik Paul Kagame u utorak je u razgovoru za francuski javni radio RFI optužio Francuze da su izravno sudjelovali u genocidu u toj zemlji 1994. opskrbljujući oružjem počinitelje genocida te im dajući naredbe.

"Francuzi su počiniteljima genocida slali oružje, izdavali naredbe i savjetovali ih. U trenutku kada se genocid dogodio oni su bili ondje: uvježbavali su počinitelje genocida i bili su visokopozicionirani u ruandskim oružanim snagama," rekao je Kagame.

"Izravno su sudjelovali u akcijama, postavljajući zapreke na cestama te tražeći isprave od prolaznika i dijelili ih prema etničkoj pripadnosti, kažnjavajući Tutsije, a favorizirajući Hutue", kazao je.

Predsjednik Kagame također je rekao kako postoje "višestruki dokazi o sudjelovanju Francuza u genocidu, posebice na video snimkama" te je istaknuo kako drži da bi i "Francuzi trebali odgovarati za svoja nedjelja, pred francuskim ili međunarodnim sudom".

Procjenjuje se da je u genocidu što su ga 1994. nad pripadnicima plemena Tutsi počinili pripadnici Huuta ubijeno oko 500.000 Tutsija.

Pročitajte više