RUPEL O MESIĆEVOJ IZJAVI: ČEKAMO REALIZACIJU DOGOVORENOGA

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je u izjavi za javnost navelo da su granična pitanja s Hrvatskom riješena na razini vlada i da Ljubljana očekuje realizaciju već postignutih dogovora.

´U vezi s nekim razmišljanjima i citatima koji se pojavljuju u medijima glede mogućih rješenja za međudržavna granična pitanja između Slovenije i Hrvatske, uključujući granicu na moru, želimo podsjetiti da su se vlade dviju država o gore navedenim stvarima već dogovorile i dogovor potvrdile. Zato očekujemo da se realizira ono što je bilo dogovoreno i potvrđeno na razini vlada obiju zemalja´, navodi se u izjavi koju je u četvrtak izdalo i na svojim internet-stranicama objavilo ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani.

Kako tim povodom tumači slovenska agencija STA, koja je prenijela priopćenje, izjava se odnosi na navode slovenskih medija kako hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, prema izjavi koju je dao u Splitu, Slovencima želi ´zatvoriti´ slobodan izlaz na Jadransko more proglašenjem gospodarskog pojasa na Jadranu, u dogovoru s Italijom. Predsjednik Mesić je naime u Splitu, kako navode slovenska informativna sredstva, rekao da bi Slovenija u tom slučaju dobila neškodljiv prolaz na otvoreno more, dok bi Hrvatska sačuvala granicu s Italijom, što je njen strateški cilj.

Slovenski mediji negativno su u prvim osvrtima ocijenili takav prijedlog Mesića. Mariborski list ´Večer´ tvrdi tim povodom da se je hrvatski predsjednik Mesić idejom o proglašenju gospodarskog pojasa na štetu Slovenije pridružio ´desničarima iz HSP-a´ koji su do sada jedini predlagali takvo rješenje.

Pročitajte više