Rupel o ulozi Slovenije kao članice NATO saveza

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da bi Slovenija prema ocjenama SAD-a kao nova članica NATO saveza mogla odigrati pozitivnu ulogu u jugoistočnoj Europi, te da ne očekuje nastavak krize u odnosima Amerike i Europe koja se pojavila zbog iračke krize.

"SAD u Sloveniji vide jednu vrstu modela koji može pozitivno utjecati na jugoistočnu Europu i nadaju se da će se naš sindrom proširiti na to područje", izjavio je Rupel koji boravi u Washingtonu gdje je američki Senat u četvrtak ratificirao pristupni ugovor kojim u najjaču svjetsku vojno-političku organizaciju iduće godine ulaze Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovenija i Slovačka.

Rupel je nakon sastanka ministara vanjskih poslova tih zemalja s najvišim predstavnicima Bushove administracije ocijenio neopravdanima stajališta kako je Slovenija da se na vrijeme pridružila tzv. Višegradskoj skupini mogla u NATO ući još 1997. zajedno sa Poljskom, Češkom i Madžarskom.

"U prvom krugu širenja SAD su osjećale obvezu prema državama koje su nekoć prepustile Rusima, a to sada važi i za baltičke države, dok za Sloveniju to ne vrijedi nego je u Washingtonu vide kao model", rekao je Rupel.

Amerikanci su u zadnjem desetljeću, istaknuo je Rupel, mnogo učinili za jugoistočnu Europu i da nije bilo njih u Beogradu bi još vladao Slobodan Milošević, rekao je Rupel nakon prijama kod Georga W. Busha u Bijeloj kući, dodajući da vjeruje u dobre odnose SAD-a i Europe u budućnosti, te da su kombinacije o vojnom i političkom odvajanju Europske unije od SAD-a "bura u čaši vode".

(Hina) fl sd

Pročitajte više