Rupel se pribojava preustroja EU po "Miloševićevu" modelu

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izrazio je na internetnim stranicama svog ministarstva bojazan da bi buduća proširena Europska unija mogla završiti kao "Miloševićeva Jugoslavija" ako u sadašnjim raspravama o njenom preustroju bude prihvaćen centralistički model koji bi učinkovitost djelovanja pretpostavio ravnopravnosti država-članica.

"Problem je u tome da se se ravnopravnost članica u konvenciji o preustroju i novom ustavnom ugovoru dovodi u pitanje. Naravno, može se predložiti i zapisati da se naglašava unutarnje jedinstvo Europske unije, ali je upitno hoće li EU takav stupanj jedinstva izdržati", piše Rupel.

"Podsjetimo se Jugoslavije koja se je raspala jer je Milošević iz provizorne federacije pokušao napraviti jedinstvenu, dakle unitarnu zajednicu, u kojoj bi se preglasavalo ravnopravne republike" - tvrdi Rupel u svojim razmišljanjima o prijedlozima da se smanji broj zastupnika manjih država u Europskom parlamentu, te da Europska unija dobije svog predsjednika i ministra vanjskih poslova, uz smanjene ovlasti sadašnje Europske komisije kao europske vlade u kojoj sve članice imaju komesare za određena područja.

U prilogu "Rezerve uz prijedloge konvencije - mišljenja Slovenije o europskoj budućnosti" Rupel posebno skeptično ocjenjuje prijedloge o ukidanju predsjedavanja Europskom unijom po načelu šestomjesečne rotacije, te podsjeća da je slovensko povijesno iskustvo da raznolikost, a ne unitarnost najbolje djeluje na integraciju.

"Ma koliko paradoksalno zvučalo, Europu povezuju razlike, pa bi se svi zapravo morali zauzimati da se sačuva ravnopravan pristup i unaprijed definiran raspored u vođenju Vijeća ministara EU-a i njegovih najvažnijih tijela. Isto tako moralo bi ostati pravo svih država članica da imaju svog komesara u Europskoj komisiji", navodi u svojim razmišljanjima slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

On je ocijenio da sadašnji prijedlozi o preustroju EU-a smanjuju prava novih članica u odnosu na ona koja su bila ponuđena ugovorom iz Nice koji je poslužio kao pravni temelj za proširenje EU-a na nove članice.

Pročitajte više