Rusija i SAD o skupini za posredovanje oko sjevernekorejske krize

RUSIJA i SAD razmatraju mogućnost osnutka posredničke skupine koja bi pokušala riješiti sjevernokorejsku nuklearnu krizu, izvijestilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Skupina ´pet plus pet´ trebala bi okupiti pet stalnih zemalja članica UN-ova Vijeća sigurnosti - SAD, Rusiju, Francusku, Veliku Britaniju i Kinu te Australiju, EU, Japan, Sjevernu Koreju i Južnu Koreju, kazao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Boris Malakhov.

O toj se zamisli razgovaralo u četvrtak za posjeta Moskvi zamjenika američkog državnog tajnika Richarda Armitagea i u telefonskom razgovoru ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Georgea Busha.

Moskva smatra kako je ´prerano´ sazivati sastanak Vijeća sigurnosti, jedinog ovlaštenog tijela koje može dopustiti pokretanje vojne akcije u rješenju sjevernokorejske krize te se trudi da pronađe druga diplomatska sredstva.

´Rusija je spremna poduprijeti svaki oblik dijaloga koji bi prihvatile obje strane te pomoći u pronalaženju što hitnijeg rješenja. Naše je mišljenje da bez odgode treba uspostaviti kontakt između Washingtona i Pjongjanga´, istaknuo je Malakhov.

Pročitajte više