Rusija očekuje puno od posjeta Aleksandra Vučića Moskvi: "Podržat ćemo Srbiju gdje zatreba"

Foto: FAH

RUSKI veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je u nedjelju da Rusija puno očekuje od posjeta srbijanskog premijera Aleksandra Vučića Moskvi i najavio kao ključnu temu gospodarsku suradnju.

Aleksandar Vučić u ponedjeljak ide u trodnevni posjet Moskvi, a ruski veleposlanik poručio je da Rusija želi podići odnose dviju država "na višu kvalitativnu razinu", poboljšanje gospodarske suradnje i nastavak potpore Srbiji u UNESCO-u.

Predstojeći posjet premijera Srbije bit će veliki i u pogledu brojnosti srpskog izaslanstva i po sadržaju razgovora, prenijela je Čepurinovu ocjenu agencija Tanjug.

Vučić bi, po njegovim riječima, najviše vremena tijekom boravka u Moskvi trebao provesti s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, a središnja tema njihovih razgovora bit će gospodarska - od energetike do industrije i poljoprivrede.

Vučić će se sastati i s Putinom?

Iz Vučićeva ureda najavljeno je da će se srbijanski premijer sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali o tom susretu, kako kaže veleposlanik Čepurin, još nema službene potvrde budući se “sastanci na takvoj razini najavljuju svega dan ili dva unaprijed”.

Čepurin je istaknuo kako je potrebno stvoriti mehanizam koji bi odnose dviju država podigao na novu razinu, kao i da za to postoje sve mogućnosti, jer se odnosi Srbije i Rusije temelje na strateškom partnerstvu i stoljetnoj prijateljskoj tradiciji.


"Želimo da naši odnosi pređu na kvalitativno novu razinu poglavito što se tiče gospodarske suradnje. (Premijer Dmitrij) Medvedev posvetit će veoma puno vremena svom srbijanskom kolegi. Prvog dana posjeta oni će biti zajedno četiri sata. Sasvim je jasno da će u Moskvu otputovati moćno srbijansko izaslanstvo, čitav niz članova vlade. Imamo velika očekivanja od ovog posjeta“, rekao je ruski veleposlanik u Beogradu.

Čepurin: Rusija će podržati Srbiju gdje treba

"Povjerenje između Rusa i Srba postoji na intuitivnom nivou", rekao je Čepurni agenciji Tanjug i najavio potporu Rusije "tamo gdje Srbiji bude potrebna podrška".

"Neki nazivaju sebe partnerima i prijateljima Srbije, ali su ove tvrdnje u očiglednoj kontradikciji s njihovim glasovanjem o tako vitalnom pitanju za Srbiju kao što je članstvo Kosova u UNESCO-u. Kako se kaže u Rusiji, s takvim 'prijateljima' dovoljno štete i bez neprijatelja”, rekao je Čepurin.

Iz Vučićeva ureda najavljeno je da će srbijanski premijer boraviti u posjetu Moskvi od 26. do 29. listopada i sastati se s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te s članovima ruske vlade i predstavnicima brojnih poduzeća.

Izaslanstvo Srbije činit će, kako je neslužbeno najavljeno, više od 50 članova, među kojima i predstavnici brojnih poduzeća koji će imati poslovne susrete i dogovore s ruskim kompanijama Lukoil, Gazprom, Gazpromnjeft, te Ruskom državnom željeznicom i drugima.

Pročitajte više