Rusija vraća zlatnu ikonu poklonjenu Lavrovu dok BiH ne provjeri njezino podrijetlo

Foto: EPA

RUSIJA će vratiti ikonu koju je vođa bosanskih Srba Milorad Dodik darovao ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, nakon što su tužitelji u Bosni rekli da nastoje utvrditi je li dar ilegalno prokrijumčaren iz ratom zahvaćene istočne Ukrajine.

Dodik je Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu tijekom njegovog ovotjednog posjeta Sarajevu.

"Ikona će biti vraćena da bi se uz pomoć Interpola razjasnilo njezino porijeklo", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova koje prenose novinske agencije.

Dodik je još bez komentara

Ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu od bosanskih je vlasti zatražilo dodatne informacije o artefaktu jer je novinska agencija bosanskih Srba Srna objavila fotografiju ikone i pečat o autentičnosti, koji upućuje na to da je porijeklom iz grada Luganska u kojem se proruski separatisti bore s pripadnicima kijevskih vojnih snaga.

Dodik nije komentirao pitanje, a ni do njegovih se suradnika nije uspjelo doći kako bi pojasnili o čemu je riječ.

Više desetaka bosanskih Srba borilo se, zajedno s proruskim pobunjenicima u ratu na istoku Ukrajine koji je započeo 2014.

Srbija i bosanski Srbi njeguju bliske odnose s Rusijom s kojom dijele pravoslavnu vjeru.

Članovi hrvatskog i bošnjačkog predsjedništva odbili su se sastati s Lavrovom tijekom njegovog posjeta zbog, kako su rekli, nepoštivanja bosanskih državnih simbola i institucija.

Pročitajte više