RUSKA DUMA RAZMATRA OGRANIČAVANJE SLOBODE KRETANJA

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, priprema novi zakon u sklopu protuterorističkih mjera koji bi mogao uvelike ograničiti slobodu kretanja ruskih građana, pišu u utorak ruski dnevni listovi.

Tako bi u borbi ruskih vlasti protiv terorizma mogla pasti još jedna žrtva: temeljno pravo građana na slobodu kretanja.

Inicijatori novog zakona, prokremaljska parlamentarna većina, smatraju da je zakon iz 1993. godine kojim je ukinuto svako ograničenje na migraciju i uvedena jednostavna procedura prijave boravišta i prebivališta zastario, navodi Nezavisimaja gazeta. Takvo mišljenje prevladava zbog posljednjih terorističkih napada, ali i socijalne situacije u zemlji.

Inicijatori će pokušati obnoviti sovjetsku kontrolu, odnosno zabraniti građanima promjenu mjesta stanovanja bez odobrenja vlasti.

Prema pisanju dnevnog lista Vremja novosti, zastupnici predlažu razmatranje pitanja o ograničavanju ulaska i prijave u regijama sa složenom demografskom situacijom i visokom stopom zločina. Takva mjera već postoji u sklopu zakona o izvanrednom stanju.

Osim toga, predlaže se i odustajanje od načela otvorenih granica koje je ušlo u niz sporazuma između Rusije i zemalja Zajednice Nezavisnih Država, bivših sovjetskih republika s izuzetkom Litve, Latvije i Estonije.

Međutim, pojavljuju se i još radikalniji prijedlozi.

Zastupnik Jurij Popov još je u proljeće ove godine zagovarao zabranu ulaska na teritorij Moskve pripadnicima nacionalnih manjina, ako njihova brojnost već čini 10 posto od ukupnog gradskog stanovništva. Nakon tragedije u Beslanu on je predložio zabranu ulaska Čečenima i Ingušima - budući da oni dolaze iz regija gdje se provode protuterorističke operacije.

U međuvremenu je u Beslan otputovalo parlamentarno povjerenstvo koje će istražiti okolnosti terorističkog napada na školu i otmice djece, njihovih roditelja i učitelja 1. rujna.

I dok Rusija pokušava spriječiti moguće buduće terorističke napade predlaganjem zakona kojima se krše ljudska prava i sloboda medija, ti isti mediji mogli bi postati nova meta terorista.

Televizijska kuća Terra, regionalni partner televizije NTV, priopćila je da su službe sigurnosti dobile informacije da teroristi planiraju napasti jedan od televizijskih centara.

Gotovo sve ruske televizijske postaje pojačale su mjere sigurnosti iako teroristička prijetnja nije službeno potvrđena.

(Hina) xkga ymaš

Pročitajte više