Ruska svemirska kapsula s trojicom astronauta sigurno se prizemljila

RUSKA svemirska kapsula s trojicom astronauta sigurno se prizemljila u ponedjeljak rano ujutro u Kazahstanu, objavile su ruske novinske agencije.

"Sve je prošlo prema planu", izjavio je za agenciju Itar-Tass glasnogovornik u Sjedištu kontrole misije, koja se nalazi blizu Moskve.

Kapsula "Sojuz TMA-5", koja je bila u misiji na Međunarodnoj svemirskoj postaji, prizemljila se blizu kazahstanskog grada Arkalyka. S kapsulom su se na Zemlju vratila trojica astronauta, Rus Salizhan Šaripov, Amerikanac Leroy Chiao i Talijan Roberto Vittori. Šaripov i Chiao upravljali su Međunarodnom svemirskom postajom od listopada prošle godine, dok je Talijan Vittori proveo deset dana u svemiru. Šaripova i Chiaoa na Međunarodnoj svemirskoj postaji zamijenili su Rus Sergej Krikalev i Amerikanac John Phillips.

Nakon nesreće američkog svemirskog "shuttlea" Columbia u veljači 2003., kada je poginulo svih sedam članova posade, Amerikanci su prekinuli misije na Međunarodnu svemirsku postaju. Od tada Svemirsku postaju opslužuje Ruski svemirski program.

Američka svemirska agencija NASA planira ove godine obnoviti misije u svemir, a prvi "shuttle" trebao bi poletjeti između 22. svibnja i 3. lipnja.


Pročitajte više