Ruski admiral opovrgnuo svoju izjavu da bi nuklearna krstarica mogla eksplodirati zbog slabog održavanja

ZAPOVJEDNIK ruske mornarice Vladimir Kurojedov izazvao je u utorak pravu pomutnju nakon što su mediji prenijeli njegovu izjavu o tome kako bi najjača svjetska nuklearna krstarica mogla eksplodirati.

No admiral Kurojedov poslije je rekao da to nije izjavio te da je samo rekao kako je Petar Veliki, ponos ruske Sjeverne flote, slabo održavan.

Ruski vojni analitičari kažu da incident možda ima manje veze s neposrednom opasnošću, a više sa suparništvom među vodećim ljudima mornarice koji nastoje preživjeti s drastično smanjenim proračunom u odnosu na onaj iz vremena Hladnoga rata.

Dvije velike novinske agencije Itar-Tass i Interfax objavile su da je admiral Kurojedov rekao kako je naredio povratak krstarice u luku i upozorio "da bi mogla svaki čas eksplodirati".

Nekoliko sati poslije admiral je rekao da su ga pogrešno citirali te da agencijske vijesti "ni na koji način nisu istinite".

"Nuklearni sigurnosni sustav broda u potpunosti je testiran i ispunjava sve ključne zahtjeve", rekao je poslije za Itar-Tass.

"No stanje prostorija za mornare i opće stanje broda ne zadovoljava i ne ispunjava propisane zahtjeve", dodao je.

Pročitajte više