Rusko nuklearno oružje moglo bi uskoro postati ozbiljna prijetnja Istočnoj Europi

Foto: FAH

RUSIJA će vjerojatno postaviti dalekometne rakete u Kalinjingrad na samoj granici s Poljskom do 2019. godine, smatraju izvori bliski vojnom vrhu Rusije. Prema pisanju Reutersa, spomenute rakete mogu nositi nuklearne bojeve glave, a postoji i realna mogućnost da ih jednom postave na Krimski poluotok.

Dođe li do postavljanja projektila Iskander ili Aleksandar Veliki, veliki dijelovi Poljske i pribaltičkih zemalja mogli bi se naći na meti. Ruski vojni vrh vjerojatno bi postavio projektile u Kalinjingrad kao dio redovnog razmještaja opreme i vojske, a pribaltičke zemlje su ionako u dometu dalekometnih projektila iz Rusije.

Međutim, NATO-va proturaketna obrana u izgradnji na istočnim granicama Saveza daje Kremlju političko opravdanje za nešto što su odlučili uraditi i bez američkog poticaja.

Bivši američki veleposlanik u Ukrajini Steven Pifer kaže da Rusi sada imaju pokriće za brojne stvari koje planiraju već dulje vrijeme. "Moskva ima dugu povijest priče da nešto rade kao odgovor na provokaciju iako su istu tu stvar planirali daleko unaprijed", kaže Pifer.

Idućeg mjeseca održat će se sastanak na vrhu vodstva NATO-a u Poljskoj i očekuje se da će šefovi država objaviti raspored dodatnih postrojbi na poljskoj granici, a sve kako bi odvratili Rusiju od novih teritorijalnih okupacija kakva je bila ona 2014. na Krimu.

Sastanak bi mogao dati Rusiji opravdanje za objavu protumjera, ali izvori upoznati s tematikom vjeruju da će Kremlj pričekati otvaranje proturaketnog štita u Poljskoj 2018. kako bi javnosti predstavili svoj odgovor.

Pročitajte više