Saakašvili smijenio gruzijskog premijera

PREDSJEDNIK GRUZIJE Mihail Saakašvili je smijenio premijera Lanu Gurgenidzea što je dosad najveća kadrovska rošada u Gruziji nakon rata s Rusijom.

U televizijskom obraćanju naciji prozapadni čelnik Gruzije je rekao kako će novi premijer biti Gligol Mgalobišvili, 32-godišnji veleposlanik u Turskoj, inače obrazovan na Oxfordu.

37-godišnji Gurgenidze je bivši bankar koji je na čelo Gruzije došao nedugo nakon prošlogodišnjih prosvjeda protiv Saakašvilijeve vlasti, a koje su brutalno ugušili vojska i policija. Gurgenidzeov zadatak je bio privući strane investitore i očuvati visoku stopu gospodarskog rasta Gruzije.

Saakašvili je rekao kako Gurgenidzeova smjena ne predstavlja ništa posebno, jer se on već dogovorio s predsjednikom kako će na čelu gruzijske vlade biti tek godinu dana, odnosno da je taj mandat

Međutim, oporba koju vodi Nino Burdžanidze, nekadašnja Saakašvilijeva saveznica iz vremena Revolucije ruža, smatra kako predsjednik smjenom nastoji "sniziti temperaturu" pred godišnjicu prosvjeda.

Gruzijska oporba je za vrijeme i neposredno nakon rata radi nacionalnog jedinstva proglasila neformalni moratorij na oporbene aktivnosti, ali su za 7. studeni ponovno zakazani veliki prosvjedi.

U Gruziji vlada veliko nezadovoljstvo zbog činjenice da je Gruzija poražena u ratu, ostala bez dvije svoje pokrajine, a za 100.000 izbjeglica bez pomoći stranih investitora koji su se razbježali što zbog rata, što zbog svjetske ekonomske krize.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više