Sabor bez oporbe izglasao mišljenje Odbora za Ustav i Poslovnik

Bez nazočnosti oporbenih zastupnika, koji su prije glasovanja napustili sabornicu, Hrvatski je sabor večeras potvrdio mišljenje Odbora za Ustav i Poslovnik po kojemu potpredsjednik Sabora Luka Bebić nije prekršio Poslovnik kada je sinoć odbio zahtjev Kluba HSSa za određivanjem stanke.

Predsjedavajući Vladimir Šeks pozvao je zastupnike da se dizanjem ruku izjasne o mišljenju Odbora za Ustav i Poslovnik o postupku potpredsjednika Bebića za vrijeme rasprave o HNS-ovu prijedlogu da se osnuje agencija koja bi upravljala, gospodarila i nadzirala obalno područje i pomorsko dobro, na što su gotovo svi oporbeni zastupnici napustili dvoranu.

Saborska većina od 69 zastupnika potom je izglasala spomenuto mišljenje, a oporba se zatim vratila u sabornicu.

U raspravi po klubovima o HNS-ovom prijedlogu o osnivanju agencije za upravljanje pomorskim dobrom sudjelovali su samo HNS/PGS i HDZ, a negativno mišljenje Vlade o tom prijedlogu iznio je ministar mora Božidar Kalmeta.

Kalmeta je rekao da je HNS-ov prijedlog u suprotnosti s nizom postojećih zakona, da, suprotno željenom, predviđa centralizaciju upravljanja i nadzora obalnim područjem i pomorskim dobrom kao bitnim nacionalnim resursima.

Među primjedbama koje je Kalmeta iznio na ideju HNS-a je i ona da bi osnivanje agencije bio preveliki trošak za državu jer bi se, po tom prijedlogu, za njezin rad izdvajalo 20 posto sredstava od koncesija nad pomorskim dobrom.

"To bi značilo oko deset milijuna kuna iz državnog proračuna za administraciju, umjesto da se taj novac usmjeri na aktivnosti na pomorskom dobru", kazao je Kalmeta.

Na "liniji" s ministrom bio je i Klub HDZ-a, čiji je predstavnik Marko Širac odbacio tvrdnje HNS-a da država obalnim područjem ne upravlja kvalitetno i sustavno.

"Sadašnji zakoni i Vladine uredbe sasvim dovoljno štite obalno područje", istaknuo je.

Vesna Pusić (HNS) naglasila je da su obalno područje i pomorsko dobro nacionalno blago za koje je potrebno osmisliti jedinstveni i sustavni način upravljanja, posebno pred ulazak u EU kada će se strancima omogućiti vlasništvo nad nekretninama u Hrvatskoj.

"Zato nam treba sustavna i jedinstvena politika prema toj, jednoj od glavnih, komparativnih prednosti Hrvatske", pojasnila je Pusić potrebu osnivanja takve agencije.

Nakon rasprave o HNS-ovu prijedlogu, Sabor je zaključio današnje zasjedanje.

(Hina) xtr yjn

Pročitajte više