Sabor: Burna rasprava o kriterijima za predsjedničku mirovinu

RASPRAVA o kriterijima koje bi časnici Hrvatske vojske trebali ispuniti da bi dobili predsjedničku mirovinu pri čemu je spominjan i tzv. slučaj Čačića dovela je danas u Hrvatskom saboru do verbalne prepirke, pa i uvreda, između zastupnika oporbenih i vladajućih stranaka.

Oštra verbalna rasprava počela je kada je zastupnica Željka Antunović (SDP) - odgovarajući na ocjenu HDZ-ovih zastupnika da kao ministrica obrane u bivšoj Vladi, nije iskoristila sve zakonske mogućnosti u vezi sa slučajem Čačija - rekla da je prijedlog za počasno umirovljenje bojnika Stipe Čačije Predsjedniku Republike došao tjedan dana nakon što je ona (Antunović) otišla s ministarskog mjesta.

Dodala je kako je o neprofesionalnom ponašanju bojnika Čačije (pri kraju svoga ministarskog mandata) izvijestila i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, tražeći Čačijin nečastan otpust,

Zastupnica Antunović pri tom je ustvrdila da se, međutim, "nitko u vojsci to nije usudio učiniti, zato što je Čačija bio visoko pozicioniran i imao jako zaleđe u samom predsjedniku (nove) Vlade".

Na tu izjavu zastupnik Luka Bebić (HDZ) upitao ju je da "ako je bila tako nemoćna, zašto nije podnijela ostavku na mjesto ministrice".

Na to mu je zastupnica Antunović odgovorila da je "strah od vaše politike jači od časti i ugleda Hrvatske vojske".

Zastupnik Bebić zatražio je od predsjedavajućeg saborske sjednice, Mate Arlovića (SDP), da zastupnici Antunović izrekne opomenu za te navode, što je Arlović odbio.

Zastupnik Frane Matušića (HDZ), sudjelujući u raspravi, rekao je pak, da se "apostrofiranjem slučaja Čačija, želi javnosti zamagliti pogled u kriminalne radnje bivše vlasti", na što mu je predsjedavajući Arlović izrekao opomen.

HDZ-ovi zastupnici zbog toga su zatražili stanku, ocjenjujući da Matušić nije nikoga vrijeđao, nego iznosio činjenice.

Nakon stanke dogovoreno je da će o tome je li Matušić zaslužio opomenu predsjedavajućeg, odlučiti saborski Odbor za Poslovnik.

Sjednica Hrvatskog sabora nastavljena je raspravom o prijedlogu stavljanja izvan snage Zakona o saborskom priznanju "Zlatni grb".

Pročitajte više