Sabor će sutra raspravljati o izmjenama Izbornog zakona

HRVATSKI sabor sutra će nastaviti sjednicu raspravom o izmjenama važećeg Izbornog zakona, što ga je predložio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a po kojima bi se Izborni zakon uskladio s Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Predložene su izmjene tehničke i odnose se uglavnom na usklađivanje s ustavnim promjenama kojima je ukinut Županijski dom, i novim Ustavnim zakonom po kojem se umjesto dosadašnjih pet, manjinama jamči osam zastupnika u Hrvatskom saboru.

Početak plenarnog zasjedanja, s uobičajene srijede pomaknut je na utorak kako bi Sabor stigao ispuniti ustavnu obvezu da izmjene važećeg izbornog zakona, donese do 2. travnja, odnosno godinu prije održavanja parlamentarnih izbora.

Klub zastupnika SDP-a nedavno je najavio da će amandmanom predložiti smanjenje broja zastupnika sa sadašnjih 151 na 131, pa, kako su obrazložili i s mogućnošću da se smanji broj izbornih jedinica s deset na šest. Također su najavili da će predložiti i poluotvorene liste.

Takvi bi prijedlozi bitnije zadirali u sadašnji važeći izborni zakon.

Klub zastupnika nacionalnih manjina s nedavne je sjednice poručio da nije zadovoljan izmjenama Izbornog zakona, te i dalje traže da se manjinama omogući dvostruko pravo glasa.

Inače, Sabor je nedavno raspravio četiri prijedloga novog izbornog zakona, te u prvom čitanju prihvatio one SDP-a i HSS-a, dok je odbio prijedloge DC-a te onaj zastupnika Zlatka Kramarića (LS) i Damira Kajina (IDS).

Većina zastupnika u raspravi je istaknula da je prekratko vrijeme za donošenje novog izbornog zakona i priklonila se stavu da se na iduće parlamentarne izbore iziđe po izmijenjenom važećem zakonu.

Ukoliko se to dogodi hrvatski bi građani od 1990. po prvi puta, dva puta zaredom izišli na izbore po istom zakonu.



Pročitajte više