Sabor: dio klubova traži novi zakon o sukobu interesa

Dio saborskih klubova ocijenio je danas da bi, umjesto izmjena postojećeg, trebalo izraditi novi zakon o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Takav bi zakon, kaže Ivo Josipović (SDP), trebao biti rezultat konsenzusa stranaka i javnosti, morao bi bolje profilirati listu dužnosnika, poštovati načelo da se ne može jednako tretirati suvlasnike koncerna i malog poljoprivrednog gospodarstva, tj. načelo 'što više rangirani političar, veće restrikcije".

HSP-ovci, koji su, uz Vladu i klubove HNS/PGS,IDS/Libra, predložili izmjene postojećeg zakona, donesenog prije nepunih pola godine, povukli su svoj prijedlog kako bi se, rekli su, izradio novi, bolji zakon. Čekat ćemo vremena kada će se konačno sudu javnosti podvrgnuti visoki državni dužnosnici, a ne da povjerenstvo za sukob interesa postane saborska inkvizicija i sve se pretvori u birokratsku farsu, rekao je Miroslav Rožić najavivši da se HSP povlači iz rasprave.

Đurđa Adlešić (HSLS) podsjeća da po postojećem zakonu dužnosnici iznimno mogu biti članovi nadzornih odbora u trgovačkim društvima od posebnog državnog interesa, pa, kako bi se izbjegle sve nedoumice, traži da Vlada u roku 15 dana sastavi popis trgovačkih društava od posebnog državnog interesa.

HSS, pak, traži da se u zakonu jasno kaže da državni dužnosnici ne mogu biti članovi nadzornih odbora u tvrtkama i da u tome ne bude nikakvih iznimaka. "Ovo društvo valjda ima stručne ljude koji mogu biti članovi nadzornih odbora u tvrtkama u kojima je država pretežiti vlasnik", rekao je Ante Markov.

(Hina) xtr/xum yjn

Pročitajte više