Sabor: Klubovi suglasni da se Poslovnik mora mijenjati

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks pozvao je oko podneva predsjednike klubova da se u novoj stanci pokušaju dogovoriti oko promjene liste prijava za današnje aktualno prijepodne koje zbog prosvjeda oporbe još nije počelo.

Oporba je, naime, nezadovoljna što većinu prijavljenih za aktualno prijepodne čine zastupnici HDZ-a čime se, kažu, gubi smisao propitivanja Vlade.

Predsjedniku Odbora za Ustav i Poslovnik, Šeks je predložio da što prije imenuje radnu skupinu s predstavnicima svih klubova i nezavisnih zastupnika koja bi već za sljedeću saborsku sjednicu pripremila izmjene saborskog Poslovnika.

Na taj je način okončan prijepodnevni dio sjednice koji je, prema Poslovniku trebao biti iskorišten za aktulano prijepodne.

I premijer Ivo Sanader uključio se u raspravu, poručivši kako Vlada ničim ne želi opstruirati prijepodne, da su njeni članovi spremni odgovarati na bilo koje pitanje, bilo kojeg zastupnika.

Oporba se danas suglasila da izmjenama Poslovnika drugačije treba riješiti aktualno prijepodne, iznijeli su i niz ideja kako to učiniti.

Libra traži da se, uz prijepodne, čije se trajanje ne bi ograničavalo, uvede i aktualni sat koji bi bio tematski i vremenski ograničen.

Pravaši zagovaraju da se Vlada, umjesto ujutro, propituje poslijepodne, da propitivanje traje dva umjesto četiri sata, da se redoslijed postavljanja upita utvrdi ždrijebanjem.

Vlada bi uz to, drži Miroslav Rožić, trebala jednom tjedno odgovarati na zastupnička pitanja koliko god ih ima.

HDZ zagovara model po kojemu bi svaki klub mogao postaviti jedno pitanje, da se broj pitanja po klubu dijeli s četiri, da nezavisni zastupnici imaju pravo postaviti pitanje svaki drugi put.

Oporba ustrajava i da se za danas utvrđena lista prijava izmijeni.

Ivica Račan (SDP) zagovara da se stvori nova, ad hoc lista od zastupnika svih stranaka, a Ljubica Lalić (HSS) da svi klubovi dobiju priliku postaviti po jedno pitanje, s tim da se stvar ponovi kad se izredaju svi klubovi.

Ako se ustraje na danas utvrđenoj listi, SDP u tome nije spreman sudjelovati, poručio je Račan.

Luka Bebić (Klub HDZ-a) tvrdi da je cijeli problem danas iskrsnuo zbog činjenice što se SDP-ovi zastupnici nisu stigli prijaviti na vrijeme, pa kao izlaz iz nastale situacije nudi da se na utvrđenu listu uvrsti pet-šest zastupnika iz SDP-a.

Pročitajte više