sabor: klubovi za propisivanje uvjeta za predsjedničku mirovinu

Zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru podržali su danas Vladinu nakanu da se jasno utvrde uvjeti koje mora ispunjavati časnik da bi ga ministar obrane mogao predložiti za predsjedničku mirovinu, a podijelili su se oko Librina prijedloga ukidanja obveze služenja vojnog roka.

"Nedopustivo je da se Sabor dovodi u položaj arbitra u slučajevima Stipe Čačije i tajnice generala Stipetića", rekao je Pero Kovačević (Klub HSP)-a, upozoravajući da je uvjete za predsjedničku mirovinu mogao propisati i sam Predsjednik RH.

Najavio je da će HSP amandmanom zatražiti brisanje zakonske odredbe po kojoj se osuđenicima na više od tri godine zatvorske kazne oduzima čin. "Ispada da bi po sili zakona trebalo čin oduzeti i generalu Blaškiću, iako je on stečen u ratu", upozorio je.

HSP-ovci smatraju i da bi, umjesto predloženih šest mjeseci, uvjet za predsjedničku mirovinu trebao biti dvije godine sudjelovanja u Domovinskom ratu, a HDZ, pak, preblagim smatra uvjet po kojem kandidat može biti nositelj dviju spomenica.

"Spomenice Domovinskog rata i zahvalnosti dobilo je tisuće, pa i stotine tisuća ljudi", upozorio je Krešimir Ćosić (HDZ)

Librin prijedlog ukidanja obveze služenja vojnog roka HDZ i HSP smatraju preuranjenim, a Ćosić je upozorio i da o tom pitanju svoje mišljenje nije dala struka.

Načelnu podršku Librinu prijedlogu dao je HSS, a bezrezervnu IDS, u čije ime Damir Kajin predlaže profesionalizaciju HV-a od 1. siječnja 2006.

Kajin je vrlo kritično govorio o civilnom, ali i redovitom služenju vojnog roka, te ustvrdio da "se najviše mladih na drogu navuče upravo u vojsci". "Lakše je doći do droge u vojsci, nego do aspirina u apoteci", rekao je Kajin, što je odlučno zanijekao Pero Kovačević.

Jozo Radoš (Libra) odbacio je tvrdnje da bi ukidanje vojnog roka ugrozilo sigurnost zemlje, ističući da Hrvatska ima snažnu sigurnosnu pričuvu od nekoliko stotina tisuća osoba koje su bile u ratu, te da stoga nema bojazni za nacionalnu sigurnost.

(Hina) xibob/xum ysšh

Pročitajte više