Sabor o medicinski potpomognutoj oplodnji

Zastupnik DCa u Hrvatskom saboru Frano Piplović pozvao je danas zastupnike da podupru njegov prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, ističući kako nije riječ o zločinu niti manipulaciji, nego o medicinskom zahvatu kojemu je cilj pomoći neplodnim parovima da ostvare potomstvo.

"Umjetna oplodnja nije zločin ni manipulacija, nego medicinski postupak, a tako začeto dijete nije stvar nego dar božji", kazao je Piplović.

Navodeći razloge za preciznije reguliranje postupka medicinski potpomognute oplodnje, Piplović je upozorio na "aferu Kurjak", u kojoj su nekim ženama bez njihova znanja uzete jajne stanice, a potom prodane drugim ženama.

O tom slučaju sud još uvijek nije donio pravorijek, jer zakoni naprosto ne brane krađu jajnih stanica, upozorio je Piplović.

Predloženim zakonom precizno bi se utvrdili postupci oplodnje i njezin krajnji cilj.

Propisala bi se i obveza liječnika da parovima prije postupka pojasne pojedinosti oplodnje, obveza pravnog i psihološkog savjetovanja, te obveza uništavanja neiskorištenih zametaka i jajnih stanica, u roku od 24 sata i uz nazočnost članova Nacionalnog bioetičkog povjerenstva.

Pravo na medicinski potpomognutu oplodnju priznalo bi se parovima koji su najmanje godinu dana u braku, ili najmanje tri godine u izvanbračnoj zajednici, i to isključivo nakon bezuspješnog liječenja neplodnosti.

Umjetna oplodnja dopustila bi se ženama do 42 godine, a jajne stanice mogu darivati žene do 38 godina života.

Djeci začetoj umjetnom oplodnjom uz pomoć doniranih jajnih stanica omogućilo bi se da, nakon navršenih 15 godina života, dobiju uvid u zdravstveni karton darivateljice, ako je to potrebno radi očuvanja njihova zdravlja.

Zabranila bi se oplodnja sa svrhom odabira spola djeteta te kloniranje.

Raspravu o tom prijedlogu Sabor će nastaviti nakon podnevne stanke.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više