Sabor o osnivanju fonda za zaštitu okoliša

HRVATSKI sabor u poslijepodnevnom dijelu današnje sjednice raspravlja o prijedlogu zakona o fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u trećem čitanju.

Ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja podsjetio je da je taj zakonski prijedlog treće čitanje dočekao zbog nesuglasica oko toga treba li fond, čije je osnivanje predloženo, biti proračunski ili izvanproračunski.

Vlada je, na inzistiranje većine saborskih zastupnika, pristala da fond bude izvanproračunski te da se financira iz vlastitih izvornih prihoda, kazao je Kovačević.

Fond bi se tako trebao financirati iz naknada za emisiju stakleničkih plinova i iz naknada za odlaganje komunalnoga te neopasnog i opasnog otpada.

Vlada je odbacila prijedlog Odbora za turizam da u sastav upravnog odbora fonda uđe i jedan predstavnik turističkih tvrtki.

Saborski klubovi pozdravili su vladino odustajanje od osnivanja još jednog proračunskog fonda, a opća je ocjena da će koncentracija sredstava na jednom mjestu osigurati efikasnost fonda.

Dorica Nikolić je, u ime Kluba HSLS-a, predložila da se fondu daju i naknade za korištenje voda i šuma, jer su, kaže, vode i šume dio okoliša koji treba zaštititi.

Usprotivila se primjedbama da bi "prestroga" zaštita okoliša naštetila gospodarskom rastu, naglašavajući da gospodarstvo nije samo prljava industrija.

Željko Pavlic (Klub Libre) posebno je pohvalio uvođenje naknada za onečišćenje okoliša. Upozorio je na problem divljih odlagališta, te na činjenicu da u Hrvatskoj postoje svega dva odlagališta industrijskog otpada, bez opreme za pročišćavanje otpadnih voda.

Marina Matulović-Dropulić (Klub HDZ-a) smatra da su predviđena sredstva nedovoljna za rješavanje svih ekoloških problema, ali, ističe, "dobro je da se krene".

Opterećenja gospodarstva svakako će biti, a Vlada mora pratiti ta opterećenja i, nakon izvjesnog vremena, predložiti eventualne korekcije, kazala je Matulović-Dropulić.

Vesna-Škare Ožbolt (Klub DC-a) predložila je da se kao jedna od zadaća fonda u zakonu navede i financiranje znanstvenih i obrazovnih programa vezanih uz zaštitu okoliša.

Pročitajte više