Sabor: Odbačen HSLS-ov zahtjev za žurnom raspravom o "Sunčanom Hvaru"

SABORSKA većina odbila je danas zahtjev HSLS-a da žurno, već na ovoj, 29. sjednici, Sabor raspravi sve okolnosti privatizacije Sunčanog Hvara te provođenje zaključaka donijetih kod potvrđivanja Sporazuma o nuklearci Krško iz srpnja prošle godine.

Klubovi saborske većine ne protive se raspravi o tim temama, ali poručuju da te rasprave moraju biti dobro pripremljene, temeljiti se na činjenicama, a ne na novinskim člancima i dojmovima.

Njihov je stav da bi o tome trebalo raspravljati na slijedećoj, odnosno nekoj od slijedećih saborskih sjednica.

HSLS-ov zahtjev podržali su oporbeni klubovi, tvrdeći da bi odgađanje samo moglo štetiti hrvatskim interesima.

Iznoseći HSLS-ove zahtjeve, Dražen Budiša je podsjetio da je Sabor, kod ratifikacije Sporazuma o NE Krško, zaključio da će, ako slovenski parlament do 31. prosinca 2002. ne potvrdi sporazum o Krškom razmotriti njegovo poništavanje.

Budiša je naveo da je slovenska strana poručila da ne namjerava ispuniti svoje obveze, niti one koje su nastale nakon što je Sabor ratificirao Sporazum o nuklearci.

Oko 40 milijuna dolara Hrvatska od tog trenutka nije dobila, rekao je Budiša.

Odbacio je svođenje ´afere Sunčani Hvar´ na incident. Ta je afera potresla hrvatsku javnost, istaknuo je i naglasio da Sabor o tome mora zauzeti stav.

Apsurdnim smatra da članovi Vlade koji su donijeli odluku o prodaji Sunčanog Hvara sami osnivaju komisiju koja će ispitivati tu odgovornost, a da Sabor, kome je Vlada odgovorna, to ne može.

To je degradacija Sabora, možda najveća u zadnjih 12-13 godina, ustvrdio je Budiša.

Mate Granić (DC) upozorio je da rok za mogućnost arbitraže u slučaju Krško istječe 1. srpnja. Ako taj termin prođe pitanje je što možemo dobiti, rekao je.

Glede Sunčanog Hvara, ustvrdio je da ni u jednoj demokratskoj državi takva afera ne bi završila bez žurne saborske rasprave.

Predarbitražni postupak je počeo, potvrđivanjem Sporazuma o nuklearci, Hrvatska je došla u povoljniji položaj, rekla je Vesna Pusić u ime Kluba HNS/PGS/SBHS.

Milanka Opačić (SDP) pak navodi da Vlada, u pogledu nuklearke vodi postupak pred međunarodnim institucijama, pa Sabor može samo tražiti informaciju do kud se u tome došlo.

Jozo Radoš (Libra) upitao je, kakve veze imaju Sunčani Hvar i nuklearka, te ustvrdio kako će ispasti da je ´Slovenija fiksna tema hrvatske politike´.

Histerija koja se postupno stvara šteti nama, ne našim susjedima, zaključio je Radoš.

Radoševe tvrdnje o histeriji oporba je odlučno odbacila.

U Hrvatskoj nikada, ni od jedne Vlade ili medija nije bilo antislovenske histerije, uzvratio je Mate Granić.

Klubu zastupnika HSP-a, koji je opetovao zahtjev da Sabor dobije objašnjenje zašto je Vlada dala potporu deklaraciji zemalja tzv. Vilniuske skupine SAD-u za rat protiv Iraka, predsjednik Sabora je poručio da svoj zahtjev dostavi pismeno.

Pročitajte više