Sabor: Oporba optužuje HDZ da ne želi neovisno Povjerenstvo za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa

HSS-ova zastupnica Ljubica Lalić izjavila je danas u Hrvatskom saboru da je aktualna vlast narušila kredibilitet Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa jer kod osnivanja nije htjela prihvatiti jednog oporbenog člana (Tonči Tadić), pa Povjerenstvo sada djeluje protuzakonito i u krnjem sastavu.

Na taj se način dalo do znanja da nema političke volje formirati jedno nepristrano i neovisno tijelo koje bi odlučivalo o sukobu interesa, kazala je Lalić u pojedinačnoj raspravi o konačnom tekstu izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Njezino mišljenje podijelila je i Ingrid Antičević Marinović (SDP), također optuživši vlast za kršenje zakona, na što je reagirao HDZ-ovac Ivan Jarnjak rekavši da je za neizbor sedmog člana Povjerenstva kriva oporba jer se među sobom nije uspjela dogovoriti koga će kandidirati.

Burnu raspravu pokušao je primiriti SDP-ovac Zvonimir Mršić, predloživši da se za sedmog člana Povjerenstva imenuje HSP-ov zastupnik Tonči Tadić, da ga saborska većina već danas izglasa i tako pokaže da uistinu želi aktivni rad Povjerenstva.

No, dodao je, provedba zakona ne ovisi o Povjerenstvu već o snazi hrvatske javnosti, "jer ako javnost može dovesti do smjene dužnosnika koji se nađe u sukobu interesa imat ćemo uređeno to pitanje".

Oporbeni zastupnici uputili su i niz kritika na predloženu odredbu po kojoj državni dužnosnici mogu biti u nadzornim odborima trgovačkih društava od posebnog državnog interesa ili u većinskom državnom vlasništvu.

To je sukob interesa sve dok Sabor ne donese popis takvih društava, istaknuo je HSP-ovac Pero Kovačević.

HSS-ovka Lalić kritizirala je zastupnike koji, uz zastupničku plaću, primaju i naknade za drugu djelatnost (u nadzornim odborima i upravama tvrtki, kao sportski treneri i slično).

"Neka se gospoda odluče što će raditi jer ne mogu u isto vrijeme primati i plaću i naknade. U prošlom mandatu pokazivane su slike dvojice zastupnika (Tomčić, Čačić), a sada, kada raspravljamo o ovim izmjenama, koliko bi se zastupnika moglo vidjeti na tim slikama", upitala je?

Pročitajte više