Sabor: Palarić najavio odustajanje Vlade od prijedloga da DIP odlučuje o objavi nepravilnosti u financiranju promidžbene kampanje

VLADA će na sutrašnjoj sjednici u Gospiću najverojatnije odustati od prijedloga da se Državno izborno povjerenstvo (DIP) ovlasti da, utvrdi li nepravilnosti u financiranju izborne promidžbe kandidata za predsjednika Republike, to objavi tri dana prije izbora, najavio je večeras u Saboru državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravu Antun Palarić.

Palarić je to kazao odgovarajući na zahtjev saborske oporbe da se povuče prijedlog hitnog donošenja Vladinog prijedloga zakona o financiranju predsjedničke kampanje.

Oporba je, naime, upozorila da bi takva odredba otvorila mogućnost zloporaba i diskvalifikacije pojedinih predsjedničkih kandidata, koji se od takvog podatka, iznesenog neposredno prije izbora, ne bi mogli obraniti od sumnji. Oporba je Vladu pozvala da odustane od hitnosti postupka.

Objedinjenom raspravom o tri zakonska prijedloga kojima se uređuje tijek izborne kampanje za predsjedničke izbore - Vladinim prijedlozima zakona o posebnim pravima Predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti i o financiranju izborne promidžbe za izbor Predsjednika Republike, čije je donošenje predloženo u hitnom postupku, te SDP-ovu prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o izboru Predsjednika Republike, Sabor je završio današnji rad.

Zaključujući sjednicu, predsjednik Sabora Vladimir Šeks zastupnike je pozvao da sutra budu racionalni u raspravi o jedinoj preostaloj točki s dnevnog reda osme sjednice - prijedlogu zakona o provedi Odluke Ustavnog suda o povratu duga umirovljenicima.

Upozorio je da će u protivnom posljednju redovitu sjednicu prije ljetne stanke biti teško završiti u ustavnom roku, do sutra u ponoć.

Izvijestio je da su na prijedlog rebalansa državnog proračuna zastupnici podnijeli 110, na prijedlog zakona o sigurnosti prometa na cestama 80, a na prijedlog večeras raspravljenih izmjena zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju 60 amandmana.

Ne bude li rasprava dovršena prije 18 sati, Sabor neće stići izglasati sve prijedloge do ponoći, upozorio je Šeks.

Pročitajte više