Sabor počeo raspravu o izmjenama zakona o zlouporabi droga

HRVATSKI sabor danas je 5. sjednicu nastavio objedinjenom raspravom o Vladinom i SDP-ovom prijedlogu izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, kojima se želi osigurati učinkovitiji postupak uništavanja zaplijenjene droge.

Postojeće rješenje iz 2001., kada je Zakon stupio na snagu, po kojemu bi povjerenstvo pred kojim bi se droga uništavala mogli imenovati sudovi, pokazalo se neprovedivim jer ni jedno povjerenstvo nije osnovano, pa se droga gomilala. Prema podacima MUP-, količina uskladištene, a neuništene droge popela se na dvije tone.

Stoga Vlada i SDP predlažu da povjerenstvo imenuje Vlada, no razlikuju se u sastavu povjerenstva - SDP predlaže da predsjednik povjerenstva bude iz Hrvatskog novinarskog društva, a Vlada da bude imenovan na prijedlog ministra unutarnjih poslova, dakle iz MUP-a.

Prijedlozi se razlikuju i u postupku uništavanja droge. Vlada smatra da se droga, kao dokazni materijal, može uništiti tek po pravomoćnosti sudske odluke, odnosno nakon završetka sudskog postupka, pravdajući to mogućnošću poteškoća u sudskom postupku. SDP pak predlaže da se zaplijenjena droga uništava odmah nakon evidentiranja i fotografiranja, upozoravajući na velike troškove skladištenja i čuvanja te mogućnost da droga nestane iz skladišta.

O navedenim zakonskim izmjenama raspravljaju saborski klubovi.

Pročitajte više