Sabor počeo raspravu o konačnom tekstu zakona o azilu

Hrvatski sabor današnje je zasjedanje počeo raspravom o Vladinu konačnom tekstu zakona o azilu, jednom iz paketa "europskih" zakona za koje se Hrvatska obvezala da će ih donijeti po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Josip Vresk zastupnike je izvijestio da zakon predviđa poštivanje načela zabrane prisilna udaljenja ili vraćanja stranaca u zemlju u kojoj bi njihov život ili sloboda mogli biti ugroženi zbog rasne, vjerske ili nacionalne pripadnosti te političke ideologije.

Azil mogu zatražiti samo strane osobe koje nisu kazneno gonjene zbog kriminala, i to u sjedištu MUP-a, a drugostupanjsko tijelo koje bi odobravalo azil bilo bi Vladino povjerenstvo.

Stranci koji zatraže azil imaju pravo na boravak, osnovno obrazovanje, vjeroispovijed djece, hranu, zdravstvenu zaštitu, novčanu pomoć, a obvezni su poštivati hrvatski Ustav i zakone, te mjerodavna tijela.

Pri tomu se moraju držati svih naputaka MUP-a - odazivati se na pozive, identifikaciju, držati se mjera ograničavanja kretanja itd.

Privremena zaštita, kao međunarodna pomoć, strancima bi se pružala u roku od šest mjeseci, uz mogućnost produljenja najviše do tri godine.

Za potrebe azilanata Hrvatska je dužna izgraditi prihvatilišta i za to osigurati novac. Vresk drži da bi za boravak azilanata u Hrvatskoj trebalo osigurati oko četiri milijuna kuna na godinu, ali da bi konačna svota ovisila o broju azilanata.

O navedenu zakonskom prijedlogu raspravljaju zastupnički klubovi.

Pročitajte više