Sabor: Potreban konsenzus oko kandidature za eu - duža

VAŽNO je da Hrvatski sabor konsenzusom podupre kandidaturu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji kako bi do summita EU u Solunu u lipnju slijedeće godine Hrvatska bila prihvaćena kao vjerodostojan kandidat, ocijenjeno je na zajedničkoj sjednici saborskih odbora za vanjsku politiku i za europske integracije.

Članovi Odbora također su se suglasili da bi Hrvatska trebala podnijeti formalan zahtjev za članstvo u EU u veljači slijedeće godine.

´Smatramo da je potrebno konsenzusom donijeti jednu rezoluciju u Hrvatskom saboru o pridruženju EU. To su napravile sve druge zemlje koje su bile kandidati za EU, a ovo je krajnji trenutak da i mi to učinimo´, rekao je predsjednik Odbora za Europske integracije Mate Granić.

Granić je podsjetio da će slijedeća dva summita EU biti održana u Grčkoj i Italiji, zemljama koje će u 2003. preuzeti predsjedanje EU-om.

´Ako na tim summitima ne dobijemo kandidaturu onda nemamo šansi da se priključimo Rumunjskoj i Bugarskoj koje su za razliku od Hrvatske dobile obećanje da će 2007. biti pozvane u članstvo EU´ rekao je Granić.

Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku i čelnik najjače oporbene stranke HDZ-a Ivo Sanader podržao je podnošenje kandidature u prvoj polovici 2003. te je dodao da ne bi trebalo sakupljati političke bodove na temelju konsenzusa o pridruživanju EU.

´Slažem se da ponošenje kandidature bude u prvoj polovici 2003.´, rekao je Sanader. ´Stalo nam je do konsenzusa i to ćemo sutra (u Hrvatskom saboru) predložiti u ime oporbenih stranaka, ali ne bih želio da se na temelju konsenzusa postižu politički bodovi za ovu ili onu stranku´, rekao je Sanader.

´Stajalište HDZ-a je da se Hrvatska, inzistirajući na individualnom pristupu, ne odriče i obveze da pomogne u stabiliziranju susjedne regije Balkana, jer to je i u našem interesu´, rekao je Sanader. ´Ali odričemo se statusa taoca´, dodao je predsjednik HDZ-a.

Uvodna izlaganja na temu kandidature Hrvatske za članstvo u EU te prijedloga Nacionalnog programa za pridruživanje EU iznijeli su ministar za europske integracije Neven Mimica i pomoćnik ministra vanjskih poslova Mario Nobilo.

´Podnošenjem zahtjeva u veljači slijedeće godine mogli bismo aktivirati reformske procese u Hrvatskoj. Naše analize kažu da bi veljača bila optimalna za podnošenje zahtjeva´, kazao je Mimica. ´Čekati Solun u lipnju bez zahtjeva Bruxellesu bilo bi neodgovorno prema očekivanjima hrvatske javnosti. Borit ćemo se da u Solunu dobijemo pozitivnu reakciju na našu aplikaciju´, dodao je ministar za europske integracije.

Pročitajte više