Sabor: povjerenstvo za Lenac uskoro će saslušati prve svjedoke

Saborsko istražno povjerenstvo za riječko brodogradilište "Viktor Lenac" uskoro će na svjedočenje pozvati prve svjedoke, doznaje se iz Povjerenstva. L

Prema riječima predsjednika Povjerenstva Ante Đapića, 1. veljače bi se pred Povjerenstvom trebali pojaviti i biti saslušani prvi svjedoci.

Radi se o bivšem direktoru Lenca Damiru Vrhovniku, svjedoku stručnjaku Vinku Hlači i Nadi Braović, direktorici tvrtke "Jadranbrod", koja je dala pozitivno mišljenje da se Lencu daju državna jamstva.

Sedmeročlano saborsko istražno povjerenstvo koje treba utvrditi sve činjenice vezene za jamstva koja je bivša Vlada davala kreditorima privatnog riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac", sada u stečaju, osnovano je 1. listopada prošle godine.

Povjerenstvo bi, prema ideji 16 HDZ-ovih zastupnika, trebalo utvrditi tko su stvarni vlasnici brodogradilišta kojemu su odobreni krediti i državna jamstva, razloge zbog kojih su jamstva izdavana, vrijednost i karakter garancija koje je Lenac davao za osiguranje kredita, posebice hipoteke na pomorskom dobru itd.

Osim toga Povjerenstvo će morati utvrditi i sve činjenice o načinu trošenja dobivenih kredita, eventualnom odljevu novca u inozemstvo i razlozima koji su Lenac doveli u stečaj.

(Hina) xum yjn

Pročitajte više