Sabor: Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa primilo prve prijave

SABORSKO povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa primilo je dosad, kako se doznaje, jednu prijavu za sukob interesa, a dva saborska zastupnika i dva načelnika općine sami su zatražili da se ispita jesu li u sukobu interesa.

Varaždinski SDP prijavio je svoga gradonačelnika, v. d. predsjednika HSLS-a i saborskog zastupnika Ivana Čehoka, za kojega tvrde da je primao naknadu od 2.400 kuna kao član Nadzornog odbora Varteksa i 2.900 kuna naknade kao gradonačelnik-volonter.

SDP-ovci smatraju da je riječ o sukobu interesa, budući Zakon o sprečavanju sukoba interesa propisuje da dužnosnici, za vrijeme mandata, osim dužnosničke, ne smiju primati nikakvu drugu novčanu naknadu.

Iz toga su izuzete naknade za znanstvene, nastavne i kulturne djelatnosti, te prihodi od autorskih i srodnih prava, te vlasništva.

Čehok, pak tvrdi da je riječ o "izmišljotinama", te da nije u sukobu interesa. Podsjetio je da Vlada još nije utvrdila popis trgovačkih društava u vlasništvu države i društava s kojima država posluje, što je, po zakonu, trebala učiniti do konca studenoga prošle godine.

"Neovisno o tome, početkom godine dao sam ostavke u svim nadzornim odborima, a od tada ne primam nikakvu naknadu", rekao je Čehok, te varaždinske SDP-eovce pozvao da "se radije upitaju kako pojedini njihovi članovi u Varaždinu imaju po četiri-pet stanova".

Povjerenstvu je svoj slučaj prijavio HNS-ovac Srećko Ferenčak, koji, kako je kazao, želi skinuti ljagu sa svog imena, nakon medijskih napisa da je njegova građevinska tvrtka nezakonito sudjelovala u programu poticane stanogradnje (POS). "U POS-u sam sudjelovao zakonito, sve je išlo preko natječaja i nisam bio u sukobu interesa", ponovio je Ferenčak, objašnjavajući novinarima u Saboru zašto želi da o njemu raspravlja Povjerenstvo.

Povjerenstvu se obratio i njegov stranački kolega Darko Šantić, koji želi da se Povjerenstvo očituje, smje li, kao saborski zastupnik imati i privatni odvjetnički ured.

Pročitajte više