sabor prihvatio hdz-ov koncept manje vlade i državne uprave

Hrvatski sabor prihvatio je večeras izmjene i dopune Zakona o Vladi, na temelju kojih će novi mandatar moći sastaviti manju vladu, s 14 ministarstava, umjesto dosadašnjih 19. L

Prihvaćene su i izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija, te novi Zakon o sustavu državne uprave.

Za zakone su, uz zastupnike HDZ-a, glasovali HSS, zastupnik talijanske manjine Furio Radin, tri zastupnika srpske manjine te nezavisni zastupnik Ivo Lončar.

Ta tri zakona trebala bi osigurati novi koncept državne uprave, koji umjesto sadašnjih zamjenika ministara predviđa novu dužnost -državne tajnike.

Iako je bilo predviđeno da državni tajnici za svoj rad odgovaraju ministrima i premijeru, predlagatelj, Klub HDZ-a, u tekst Zakona o sustavu državne uprave u konačnici je ugradio amandman po kojem tajnici odgovaraju isključivo ministrima.

Po izmijenjenu Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija ustanovit će se i četiri nova središnja državna ureda, koji će obavljati poslove državne uprave od posebnog značaja za učinkovitiji Vladin rad.

Ured predsjednika Vlade, osnivanje kojeg je predvidio dosadašnji Zakon o Vladi, obavljat će stručne i administrativne poslove za premijera, a njegovim radom upravljat će predstojnik Ureda na razini državnog tajnika.

Parlamentarna većina odbacila je prijedlog Kluba Libre da se Vladu obveže da u roku 90 dana izradi cjelovit program reforme državne uprave, a u roku šest mjeseci predloži strategiju decentralizacije države.

Mandatar Ivo Sanader tražene je rokove ocijenio prekratkima, dodavši da je to ionako dio programa HDZ-a, te prva zadaća buduće Vlade.

Glasovanjem o tim zakonima Sabor je završio današnje zasjedanje, a sjednica se nastavlja sutra kada bi zastupnici trebali glasovati o povjerenju novoj Vladi.

Pročitajte više