Sabor raspravlja o izmjenama zakona o komunalnom gospodarstvu

SABORSKI klubovi razmotrili su danas konačni tekst izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu kojim se predlaže zabrana priključenja bespravno sagrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu.

Ministrica prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić kazala je da se za bespravne graditelje koji se priključe na komunalnu infrastrukturu predlažu novčane kazne od pet do deset tisuća kuna, dok bi za pravne osobe bile i veće. Izdavanje građevinske dozvole po predloženim bi se izmjenama uvjetovalo uplatom komunalnog doprinosa, odnosno dokazom o uplati prve rate ako se doprinos plaća obročno.

Iz popisa komunalnih djelatnosti izostavile bi se opskrbe plinom i toplinskom energijom.

Opremanje pokojnika u okviru pogrebnih usluga više ne bi bila komunalna djelatnost, pa bi se moglo slobodno obavljati na tržištu, a kao komunalna djelatnost obavljao bi se isključivo prijevoz pokojnika.

Jedinicama lokalne samouprave uvela bi se obveza donošenja programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za svaku kalendarsku godinu, umjesto, kako je sada, četverogodišnje razdoblje.

Ministrica je najavila i izradu cjelovitoga novog zakona do kraja godine, nakon detaljne procjene stanja, za što, kaže, do sada nije bilo vremena, jer je Ministarstvo moralo operativno djelovati zbog mnogih uočenih problema.

Zastupnici su u raspravi upozorili da bi predložena odredba o prijevozu pokojnika kao komunalnoj djelatnosti mogla dovesti do gašenja pogrebnih tvrtki.

Pero Kovačević (HSP) upozorio je da bi takvu odredbu bilo moguće srušiti i pred Ustavnim sudom, budući da zadire u tržišnu utakmicu.

Najavio je da će HSP amandmanom zatražiti da se prijevoz pokojnika kao komunalna djelatnost tretira isključivo u slučajevima naprasne smrti.

Upozorio je i na, kako je rekao, "činjenicu da su građani prepušteni linču komunalnih tvrtki". Pojasnio je da komunalne tvrtke građanima, uz uslugu, protuzakonito naplaćuju i održavanje infrastrukture.

Valter Drandić (IDS) upozorio je na nejasnoće oko vlasništva nad komunalnom infrastrukturom. Ocijenio je da infrastrukturni objekti ne bi smjeli biti u vlasništvu trgovačkih društava, što je slučaj u nekim jedinicama lokalne samouprave, jer bi, upozorava, u stečajevima mogli prijeći u vlasništvo vjerovnika.

(Hina) xibob/xtr yaz

Pročitajte više