Sabor raspravlja o spremnosti obrambenog sustava i stanju u Oružanim snagama

Hrvatski sabor poslijepodne je počeo objedinjenu raspravu o Vladinu Izvješću o spremnosti obrambenog sustava i stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske te o HSPovu prijedlogu da Sabor Vladu obveže na izradu niza strategija obrane i nacionalne sigurnosti.

Vladino izvješće predstavio je ministar obrane Berislav Rončević, rekavši da je vjerojatnost ugroze državnog teritorija konvencionalnim sukobom mala, ali da postoji opasnost od prijetnji novog karaktera, poput terorizma.

Ministar Rončević naglasio je da hrvatske Oružane snage ulažu maksimalne napore kako bi borbenu spremnost postrojba održale na potrebnoj razini, te ocijenio da se sve značajne zadaće ostvaruju kvalitetno i u zacrtanim rokovima.

Upozorio je, međutim, na zastarjelost opreme i infrastrukture vojnih objekata, koji su prosječno stari 40 do 50 godina, te na zastarjelost i sporo obnavljanje borbene tehnike.

Ministar obrane najavio je da će se stoga ići na smanjenje broja vojnih objekata i njihovo grupiranje radi smanjenja troškova, zastarjela borbena tehnika će se otpisati, a veći dio problema riješit će se modernizacijom svih grana Oružanih snaga RH.

HSP-ov prijedlog obrazložio je zastupnik Pero Kovačević, rekavši kako je nužno donošenje strategija koje će cjelovito urediti obranu i nacionalnu sigurnost.

"Ne možemo raspravljati o stanju u Oružanim snagama, ako nemamo Dugoročni plan razvoja", kazao je Kovačević. Postojeće strategije smatra zastarjelima, a neki njihovi dijelovi se, kaže, uopće ne provode.

Zastupnik HSP-a Kovačević ocijenio je da je Oružane snage nemoguće modernizirati iz državnog proračuna, jer, kako je rekao, 70 posto davanja za vojsku ide na plaće zaposlenih.

Zato se založio za njemački model, po kojem bi se nekretnine kojima upravlja MORH, dale u zakup ili prodale te bi se time dijelom financirao vojni proračun.

(Hina) xibo ysp

Pročitajte više