Sabor raspravlja o Zakonu jednokratnom porezu na imovinu

HRVATSKI sabor danas nastavlja sjednicu raspravom o Zakonu o jednokratnom porezu na imovinu, a zastupnici bi trebali glasovati i o raspravljenom Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Sabor rad treba nastaviti izjašnjavanjem o amandmanima na prijedlog Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, o kojemu je raspravljano jučer.

Gotovo svi parlamentarni klubovi, izuzev pravaškog i IDS-ovog podržali su međuklupski dogovor o izboru manjinskih predstavnika u parlament, što je bilo pitanje koje je posljednjih mjeseci podijelilo zastupnike.

Po dogovoru klubova, manjine bi same birale svoje zastupnike, a ne preko stranačkih lista. U Saboru bi im se jamčilo najmanje pet, a najviše osam mjesta. Manjina koja čini više od 1,5 posto stanovništva (Srbi) imala bi od jednog do tri zastupnika, a brojčano manje manjine najmanje četiri zastupnika.

U saborskim bi klupama, kako se predviđa, sjedilo osam manjinskih zastupnika - tri srpska, po jedan talijanski, mađarski, bošnjački, češki i slovački i jedan predstavnik ostalih manjina.

Za donošenje Ustavnog zakona potrebna je dvotrećinska saborska većina, odnosno 101 zastupnički glas.

Današnji, posljednji redovni radni dan u ovoj godini, Sabor bi trebao okončati raspravom o prijedlogu zakona o HRT-u, koja je počela sinoć.

Današnji saborski radni dan trebao bi biti posljednji u redovitom zasjedanju do 15. prosinca.

Izvanredna sjednica 18. prosinca

Predsjednik Hrvatskog Sabora Zlatko Tomčić potvrdio je da će za srijedu, 18. prosinca sazvati izvanredno saborsko zasjedanje.


Sjednica se saziva na zahtjev hrvatske Vlade.

Pred zastupnicima će se naći dvije točke - Nacionalni program Hrvatske za približavanje Europskoj uniji u 2003. o čemu će Sabor donijeti poseban dokument (rezoluciju) te Prijedlog memoranduma o ekonomskoj i financijskoj politici između Vlade i MMF-a.

Tomčić je pozvao saborska radna tijela da se sastanu u ponedjeljak i utorak i odrade svoj dio u pripremi izvanredne sjednice.

Sabor je u dnevni red tekuće, 26. sjednice uvrstio Prijedlog rezolucije kojom se traži transfer Zvonka Bušića iz Sjedinjenih Država u Hrvatsku radi izdržavanja zatvorske kazne.


Pročitajte više