Sabor sutra o većim ovlastima policije. Lakše će vam ulaziti u dom i uzeti auto

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

SABOR sutra nastavlja sjednicu raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kojima se jasnije normiraju pojedine policijske ovlasti.

Što se sve mijenja

Normira se najniže osobno zvanje policijskih službenika koji mogu provoditi dokazne radnje ispitivanja okrivljenika i svjedoka, čime se povećava broj istražitelja te sama efikasnost i kvaliteta kriminalističkog istraživanja.

Također se propisuju rokovi čuvanja podataka za osobe protiv kojih je policija podnijela prijavu. Spomenuti podaci čuvaju se četiri godine, nakon čega se automatski brišu, dok se podaci o pravomoćno osuđenim osobama čuvaju deset godina.

Propisuje se i da se provjera identiteta osoba obavlja uvidom u informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova, čime je prvi put stvorena pravna podloga i napravljen tehnički iskorak za korištenje tog sustava.

Provjera identiteta, zatražena od tijela državnih uprava te pravne ili fizičke osobe, prvenstveno se treba izvršiti uvidom u informacijski sustav, a putem osobne iskaznice ili druge javne isprave s fotografijom samo ako je to naložilo tijelo nadležno za vođenje postupka.

Oduzimanje automobila

Osim toga, propisuju se mogućnosti i uvjeti pod kojima policija kao sredstvo prisile zaustavljanja vozila može koristiti službena i druga vozila, te se omogućava uporaba sredstava prisile ili drugih sredstava za ometanja kretanja prema letjelici, kao što su dronovi ili drugi pokretni uređaji na daljinsko upravljanje.

Policija će ubuduće moći lakše ući u vaš dom, i to u slučajevima kad imaju takvu zapovijed, ali i kad na osnovu dojave susjeda postoji sumnja da je netko tko živi sam preminuo.

Što se tiče oduzimanja vozila, policija će vam moći oduzeti vozilo kad procijeni da je u hitnoj situaciji, u slučajevima poput potjera za kriminalcima, štićenja osoba i objekata koji se osiguravaju te nezakonitih prelazaka granica, a za oduzeta vozila izdavat će potvrde s kojima će građani imati pravo na naknadu. 

Zastupnici će raspravljati i o izmjenama Zakona o obrani kojima se uređuje postupak osnivanja međunarodnih vojnih zapovjedništva, to jest osnivanje centra za obuku helikopterskih posada sa sjedištem u Zemuniku, a uređuje se i normativni okvir te pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija koje će pridonijeti jasnijim i jednostavnijim postupcima priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija, što će u konačnici dovesti do lakšeg pristupa tržištu rada.
 

Pročitajte više