SABOR ZAKLJUČIO ZASJEDANJE RASPRAVOM O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

Raspravom o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2003. Hrvatski je sabor završio ovotjedno zasjedanje.

Iznoseći Izvješće pred zastupnicima, pravobraniteljica Gordana Lukač-Koritnik upozorila je da je njezin ured u prošloj godini radio ograničeno, kako zbog manjka novca, tako i zbog činjenice da je riječ o relativno mladom uredu, osnovanom tek prije pola godine.

Uredu se, kako je izvijestila, neformalno javilo nekoliko osoba i građanskih udruga, zbog slučajeva nasilja u obitelji i spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, ali nije pokrenut ni jedan sudski postupak, jer su se tome usprotivile žrtve.

Razlog tomu pravobraniteljica vidi u strahu od gubitka radnog mjesta i još većeg šikaniranja.

U kratkoj raspravi po klubovima, zastupnici su upravo taj strah označili kao dodatni razlog za postajanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Posebno je upozoreno na neravnopravnost žena na osjetljivim područjima, poput medija, tržišta rada i politike, a kao argument u raspravi je istaknuto da saborski Odbor za unutarnju politiku nema ni jednu članicu, da je u sedam odbora tek po jedna zastupnica, a da u pet pet po dvije.

Sabor je na samom kraju zasjedanja bez rasprave 'odradio' Prijedlog potvrđivanja Ugovora o socijalnom osiguranju s Bugarskom.

Hrvatski sabor 6. će sjednicu nastaviti idući tjedan.

(Hina) xibob/xtr yaz

Pročitajte više