Saborska oporba nezadovoljna izmjenama Zakona o osnovnom školstvu

DIO OPORBENIH saborskih klubova zatražio je da Vlada izmjene Zakona o osnovnom školstvu iz žurne vrati u redovnu proceduru kako bi se, kažu, u konačnici dobio kvalitetan i stručno utemeljen zakon.

Oporba je kritična prema većini ponuđenih rješenja.

Neprihvatljivo je, poručuju, da o sklapanju ugovora o radu s učiteljem odlučuje sam ravnatelj, a ne i školski odbor, da se u školama ukida razrednike, te da ministar propisuje uvjete i načine za organiziranje izleta i ekskurzija.

U HDZ-u pak drže da je nužna bolja kontrola izleta i ekskurzija, jer su u praksi česti slučajevi da izleti nemaju odgovarajući cilj, nego ih nametnu turističke agencije.

Oporba je nezadovoljna i rješenjem po kojem bi ravnateljem škole mogla postati i osoba s višom stručnom spremom, te što izmjene zakona ne odgovaraju na pitanje što će biti s ravnateljem nakon što mu završi mandat.

Ipak, oporba i zastupnici saborske većine suglasni su da u osnovnoj školi ne mogu raditi osobe pravomoćno osuđene za kaznena dijela protiv države, za primanje mita, zlouporabu droga, neko od kaznenih djela protiv spolne slobode, braka, obitelji i mladeži.

Sabor će o izmjenama Zakona o osnovnom školstvu nastaviti raspravljati sutra, a kod glasovanja o njima morat će odlučiti i o zahtjevu matičnog Odbora za znanost da se Vlada obveže da u roku šest mjeseci u proceduru uputi prijedlog novog zakona o osnovnom školstvu.

Pročitajte više