Saborska oporba: Vladine "početničke pogreške" štete tržištu kapitala

IZVJEŠĆE o radu Državne komisije za vrijednosne papire u 2002. podržali su danas svi parlamentarni klubovi u Hrvatskom saboru, uz ocjene oporbe da je Vlada u posljednje vrijeme učinila nekoliko "početničkih pogrešaka", na štetu razvoja tržišta kapitala.

Mato Crkvenac (SDP) upozorio je da je Vlada u najveće ovogodišnje zaduženje od 0,5 milijardi eura krenula prije tri tjedna.

Ocijenio je da je riječ o "najnepovoljnijem trenutku, kada su na ekranima svih financijera u Europi i svijetu bile naslovnice na kojima britanski ministar za Europu Dennis McShane upozorava da Hrvatska neće dobiti avis Europske komisije", što je, po Crkvencu, Hrvatskoj donijelo višemilijunske štete.

"Da smo se mi na tržištu kapitala pojavili tri tjedna kasnije, kada smo dobili avis, razlika u rezultatu koji bismo postigli tim ogromnim zaduženjem mjerila bi se u milijunima eura", kazao je.

Kao loš primjer ponašanja države na tržištu kapitala istaknuo je i činjenicu da je saborska većina u nadzorne odbore dvaju razvojnih fondova imenovala isključivo članove HDZ-a, što će, po Crkvencu, poljuljati povjerenje u te fondove. Vladu je kritizirao i zbog smjena čelnih ljudi "Hrvatske lutrije" i Hrvatske poštanske banke.

"Ako je bivša koalicijska vlast činila pogreške i smjenjivala neke ljude, koje nije trebala, jer su bili stručni, to nije argument da i vi to činite", poručio je Crkvenac HDZ-ovcima.

Upozorio je i da je, Zakonom o izvršenju državnog proračuna, gradovima i općinama onemogućeno zaduživanje na tržištu kapitala, bez obzira na kvalitetu njihovih programa, što Crkvenac smatra pogubnim za lokalni razvoj.

Klubovi zastupnika su se, u kratkoj raspravi, složili da bi za učinkovit rad Komisije, iz državnog proračuna trebalo izdvajati više novca. Posebno je hvaljen rad Komisije na nadzoru tržišta kapitala,

Najznačajniji događaj na tržištu kapitala navodi uvrštenje velikog broja dioničkih društava u novu burzovnu kotaciju javnih dioničkih društava.

Klubovi su podržali stav Komisije da novu kotaciju javnih dioničkih društava društva ne bi smjela doživljavati samo kao obvezu, nego i prednost.

"Izdavatelji koji svoje dionice uvrste u tu kotaciju trebali bi iskoristiti mogućnost prikupljanja potrebnih obrtnih sredstava i izdavanje drugih vrsta vrijednosnih papira", ocijenio je Luka Roić (HSS).

Pročitajte više