Saborski klubovi za učinkovitu borbu protiv korupcije

SVI SABORSKI klubovi podržali su danas predloženu ratifikaciju UN-ove Konvencije protiv korupcije, ali i istaknuli da samo pravni okvir i deklaratorne rasprave neće biti dovoljne da se stane na kraj korupciji, rak rani hrvatskog društva.

Klubovi se slažu da političari svojim pozitivnim primjerima moraju biti predvodnici učinkovite borbe protiv korupcije i tako vratiti povjerenje građana u pravnu državu.

"Okanimo se riječi, prijeđimo na djela", poručio je Pero Kovačević (HSP), prozvavši bivšu i aktualnu vlast da osim "lijepih riječi" ništa nisu poduzele na učinkovitom suzbijanju korupcije.

Pravni okvir nam je fenomenalan, a korupcija je sve jača, ocijenio je, upozorivši na raskorak između onoga što se čini u zakonodavnom i pravnom smislu te onoga što se treba činiti u praksi, posebno u sankcioniranju odgovornih za pljačku u privatizaciji.

"Jedan broj nazočnih na glamouru u HNK-u (operni bal) sudjelovao je u privatizaciji, a sada su to dobrotvori koji dijele milodare. Pa tamo je samo satova bilo u vrijednosti od pet milijuna eura", rekao je Kovačević.

I Antun Kapraljević (HNS) smatra da vlast, i bivša i aktualna, ne čini gotovo ništa kako bi se stalo na kraj korupciji, a čemu, kazao je, svjedoči i činjenica da su "velike stranke blokirale osnivanje istražnih povjerenstava".

"Premijer Sanader mogao je biti upisan zlatnim slovima u hrvatsku povijest da je krenuo u obračun s korupcijom kada mu je bilo ukazano na neka ponašanja, ali nije reagirao", kazao je Kapraljević, koji drži da će odlazak ministra Žužula "pomaknuti stvari na bolje".

Ingrid Antičević Marinović (SDP) pozvala je na više političke volje i odlučnosti u borbi protiv korupcije i podizanju Hrvatske na rang listi država po korumpiranosti.

No, upozorava, tome ne pridonose neki posljednji događaji, poput, kako je rekla, izbornih manipulacija u BiH, ukidanja novčanih potpora nekim nevladinim udrugama (GONG, HHO, B.a.b.e), slučaj Puljiz, itd.

Emil Tomljanović (HDZ) ističe da je, uz postojeći pravni okvir, UN-ova Konvencija važan korak prema globaliziranju problema korupcije te jačanju instrumentarija za učinkovitu borbu protiv korupcije.

Pročitajte više