Saborski Odbor predložio Thura za pučkog pravobranitelja

ODBOR za izbor i imenovanja Hrvatskog sabora odlučio je danas Saboru predložiti da na dužnost pučkog pravobranitelja imenuje sadašnjeg zamjenika pučkog pravobranitelja Željka Thüra.

Odbor je tako prihvatio prijedlog koji je u ime saborske većine iznio predsjednik Odbora Branimir Glavaš.

Usprotivio mu se HSP-ovac Miroslav Rožić, upozoravajući da je Thür u kandidaturi dostavio manjkav životopis, iz kojeg se ne vidi čak ni kad je i gdje rođen.

Zatražio je stoga da Odbor obavi razgovor sa sva četiri kandidata - Thürom, Martom Vidaković - Mukić, Nikolom Muslinom i Antom Klarićem.

Glavaš ga je podsjetio da je klubove na sjednici u utorak pozvao da se izjasne o vlastitim kandidatima, ali nitko, kaže, na to nije reagirao.

"Sad tražite razgovor s kandidatima, jer želite prolongirati imenovanje i dobiti na vremenu", rekao je Glavaš.

Rožić mu je uzvratio da u utorak nije znao da će životopisi biti manjkavi, te ocijenio da nema razloga za žurbu u imenovanju pravobranitelja.

"Ako ga nismo imali u zadnjih šest mjeseci, ne vidim što bi nam falilo da ga, umjesto sutra, imenujemo u slijedeći utorak", kazao je Rožić i napustio sjednicu, ističući kako "ne želi sudjelovati u takvom imenovanju".

Većina je odbacila i prijedlog Miljenka Dorića (HNS) da se pravobraniteljem imenuje Klarić, koji je na toj dužnosti bio do lipnja, kad mu je istekao mandat.

Pučki pravobranitelj bira se na mandat od osam godina.

Pročitajte više