saborski odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo u povodu svjetskog dana nepušenja

U povodu 31. svibnja, Svjetskog dana nepušenja, saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo upozorava da su za rješavanje tog javnozdravstvenog problema potrebni prevencija i edukacija s uključivanjem svih subjekata, počevši od Ministarstva zdravstva pa do Ministarstva prosvjete i športa.

Svjetska zdravstvena organizacija ulaže izuzetne napore u poticanju država, vlada i civilnog društva, na prepoznavanju problema pušenja kao vodećeg javno zdravstvenog problema i potrebe razrade nacionalnih strategija, ističe Odbor u današnjem priopćenju.

Svjetska zdravstvena organizacija je u svibnju 1999. godine usvojila Rezoluciju o borbi protiv pušenja, a u veljači 2002. godine potpisana je Varšavska deklaracija o Europi bez pušenja.

Pušenje duhanskih proizvoda jedan je od velikih hrvatskih zdravstvenih problema. U Hrvatskoj, po nekim pokazateljima, redovito puši 34,1 posto muškaraca i 26,6 posto žena, što je značajno iznad europskog prosjeka.

U Hrvatskoj je donesen Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Pored toga, problem pušenja djelomično je obuhvaćen i Nacionalnim programom za borbu protiv ovisnosti. Hrvatski sabor je 2002. godine usvojio Rezoluciju o prevenciji pušenja.

Hrvatski sabor podržava sadašnje i buduće ciljeve svih nacionalnih akcija borbe protiv pušenja, kao što su "Reci da nepušenju" i "Prestani pušiti i pobijedi" koju je organizirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo na poticaj Svjetske zdravstvene organizacije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više