Saborski zastupnici nisu podržali ideju da se RTV pristojba određuje po županijama

VEĆINA saborskih klubova nije danas podržala prijedlog zastupnika Međimurskog demokratskog saveza (MDS) Željka Pavlica da se izmjenama Zakona o HRTu radiotelevizijska pristojba određuje prema prosječnoj plaći po županijama, a ne prema državnom prosjeku.

Pavlic ističe razlike u visini prosječne plaće po županijama, tvrdi da je u Zagrebu u prošloj godini prosječna plaća bila oko 4.500 kuna, a u Međimurskoj županiji oko 3.000 kuna.

Po njegovu bi se prijedlogu RTV pristojba, koja se plaća u jedinstvenom iznosu od 63 kune, plaćala ovisno o prosječnoj plaći po županijama, te bi, primjerice, u Međimurskoj županiji iznosila 45 kuna, a u Gradu Zagrebu 67.

Klubovi su uglavnom mišljenja da prije bilo kakve promjene u načinu obračuna RTV pristojbe treba jasno definirati je li ta pristojba porez ili usluga, je li HRT komercijalna ili javna ustanova, te jesu li građanima zadovoljena sva prava iz ugovornog odnosa s HRT-om.

Dio oporbe pozdravlja Pavlicovu inicijativu, ali tek kao podlogu za raspravu o RTV pristojbi, dok su HDZ-ovci u pojedinačnoj raspravi podržali mišljenje Vlade da bi takav prijedlog narušio načelo jednakosti svih građana, te da je stoga u praksi neprovediv.

Pero Kovačević (HSP) poziva HTV da se odluči hoće li biti javna ili komercijalna ustanova, hoće li na objektivni način izvještavati javnost ili pokušavati oblikovati javno mnijenje.

"Građani očekuju da HTV bude javna ustanova, primjer za to su Hina i Hrvatski radio kao objektivni mediji", rekao je.

Luka Roić (HSS) podržava ideju da se RTV pristojba ubuduće određuje prema prihodima građana, da oni koji nemaju nikakvih prihoda ništa ni ne plaćaju, a oni s većim prihodima da izdvajaju više.

No, kaže, da bi se nešto promijenilo u sustavu naplate pristojbe potrebno je jasno definirati je li pristojba porez ili usluga, te koliko bi se novca prikupilo po tom novom sustavu.

Frano Piplović (HSLS/LS/DC) zalaže se da se korisnicima RTV usluge omogući veći utjecaj na HRT-u, da, ako to žele, raskinu ugovor s HRT-om ako ne žele gledati programe HTV-a.

"Ako želim gledati samo RTL, Novu TV ili satelitske programe svejedno će mi zapečatiti TV prijemnik ako HRT-u ne plaćam pristojbu", kazao je.

Predložene izmjene podržao je jedino Klub HNS/PGS-a, jer, kako je rekao Dragutin Lesar, pruža socijalno pravedniju pristojbu.

"Ovo je samo jedan primjer gdje nismo svi isti, jer nije ista prosječna plaća od 4.500 kuna u Zagrebu kao ona od 3.000 kuna u Međimurskoj županiji, 3.200 kuna u Koprivničko-križevačkoj, ili 3.500 u Šibenskoj županiji", naglasio je Lesar.

Izvijestio je da je jučer u saborsku proceduru uputio zakonski prijedlog po kojemu kućanstva koja imaju loš ili uopće nemaju HRT-ov signal (područja uz slovensku granicu te neki otoci) ne bi morala plaćati RTV pristojbu.

Pročitajte više