Saborsko izaslanstvo u posjetu Francuskoj

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na čelu izaslanstva u ponedjeljak poslijepodne putuje u službeni dvodnevni posjet Francuskoj gdje će, na poziv predsjednika Nacionalne skupštine Jeana Louisa Debrea, boraviti do srijede i sastati se s predstavnicima Nacionalne skupštine i Senata te ministricom za europske poslove. L

Ovo je prvi susret predsjednika predsjednika hrvatskog i zakonodavnog tijela od uspostave hrvatske neovisnosti. Izaslanstvo čine, osim Šeksa, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac i predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem.

U utorak, prvog dana posjeta, Šeks će posjetiti Versailles gdje zajednički zasjedaju Nacionalna skupština i Senat kada se raspravlja o važnim pitanjima, poput promjene ustava. Nakon toga će nazočiti "aktualnom satu" u Nacionalnoj skupštini, a onda će se sastati s predstavnicima najznačajnijih političkih stranaka.

U srijedu će Šeks razgovarati sa svojim domaćinom, predsjednikom Nacionalne skupštine Jeanom Louisom Debreom, a onda i s predsjednikom gornjeg doma Senata Christianom Ponceletom.

Predsjednika Hrvatskog sabora na kraju očekuje razgovor s francuskom ministricom za europske poslove Claudie Haignere.

Važna tema razgovora hrvatskog izaslanstva s francuskim dužnosnicima bit će predstojeći pregovori Hrvatske s EU, a posebno reforme koje su u Hrvatskoj provode s ciljem što bržeg ulaska u Uniju.

Francuska službena politika ima pozitivan odnos prema hrvatskim strateškim ciljevima -pristupanju EU-u i NATO-u - i do sada joj je pružala bezrezervnu i aktivnu potporu što je pokazala aktivnim podržavanjem Hrvatske u odlučujućim raspravama o njenoj kandidaturi za članstvo u Uniji.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske i mogućnost njihovog produbljivanja također će biti tema razgovora.

Kvalitetu odnosa između dvije zemlje potvrđuju i učestali kontakti na najvišoj razini. Predsjednik Mesić je već dvaput posjetio Francusku, a francuski predsjednik Jacques Chirac Zagreb 2002. godine. Sa Chiracom se sastao i hrvatski premijer Ivo Sanader, a održani su i susreti ministara vanjskih poslova, ministara europskih integracija i ministara obrane.

Hrvatska i Francuska zaključile su do sada 12 međudržavnih ugovora koji reguliraju gospodarske, socijalne, kulturne i zdravstvene odnose, vizni režim te vojnu i policijsku suradnju.

(Hina) xbis ysd

Pročitajte više